Varvára (Blat cuit) - Salònica, Grècia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Xanthoula Konstantinou, Cercs

INGREDIENTS

  • 1/4 de kg de blat tou en gra
  • aigua
  • 1/2 tassa de farina
  • sal
  • sucre
  • comí mòlt
  • nou moscada
  • canyella mòlta
  • fruita seca (ametlles, nous, panses...)

PREPARACIÓ

Esbandiu el blat i feu-lo coure en una olla amb aigua abundant. De tant en tant, aneu retirant l'escuma de la cocció. Si convé, afegiu-hi més aigua. Com a mínim ha de coure durant 1 hora. Gairebé al final de la cocció afegiu-hi mitja culleradeta de sal. Un cop cuit, retireu l'olla del foc.
Mentre es cou el blat, podeu aprofitar per preparar la fruita seca: trossegeu unes quantes nous, lamineu les ametlles...
En una paella, enrossiu-hi la farina, remenant-la tota l'estona. Retireu la paella del foc i deixateu la farina amb un parell de tasses d'aigua, remenant-ho perquè no hi hagi cap grumoll. Aboqueu-ho a l'olla del blat, que haureu posat de nou al foc, i remeneu-ho constantment, així evitareu que la farina vagi cap al fons de l'olla i s'hi enganxi.
Se sap que ja està al punt quan el blat sura. Llavors és el moment de condimentar-ho amb un parell de cullerades de sucre, un pessic de nou moscada, un polsim de comí mòlt i mitja culleradeta de canyella mòlta. Remeneu-ho uns minuts perquè les espècies quedin ben desfetes i ja tindreu la Varvára a punt.
Serviu-ho en bols individuals i que cadascú s'hi posi un grapat de fruita seca pel damunt.

Nota:
La quantitat de sucre és orientativa, segons el vostre paladar i segons si hi poseu panses o no, que també ho endolceixen. Hi ha gent que no n'hi posa gens.
Es pot menjar al mateix dia (calent o tebi) o l'endemà, quan la preparació queda més compacta, semblant a un púding.