Vargabéles (Pastís de fideus) - Hongria

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Mónika Janó, Esplugues de Llobregat

INGREDIENTS

  • 500 g de mató
  • 400 g de fideus fins
  • 150 g de mantega
  • 100 g de sucre
  • 100 g de panses
  • 50 g de farina de galeta (pa ratllat)
  • 500 ml de nata agra
  • 4 ous
  • 2 paquets de sucre de vainilla
  • 1/2 culleradeta de ratlladura de llimona
  • 6 làmines de pasta de full
  • sal

PREPARACIÓ

Feu coure els fideus en un cassó amb aigua i sal. Un cop cuits, escorreu-los. Escalfeu una paella amb una mica de mantega i salteu-hi els fideus durant uns minuts. Reserveu-los. Separeu les clares dels rovells. Passeu el sucre pel molinet per obtenir-ne sucre en pols i barregeu-lo amb els rovells dels ous i amb el sucre vainillat. Remeneu-ho fins que us quedi una crema blanquinosa i homogènia. Deixeu escórrer el mató i afegiu-li la ratlladura de llimona, la barreja dels rovells amb sucre, les panses i la nata agra ¿si no en teniu, la podeu substituir per crema de llet barrejada amb un iogurt¿. Munteu les clares a punt de neu; si hi afegiu un pessic de sal se us muntaran millor. Un cop muntades, incorporeu-les amb molt de compte a la barreja del mató. Després afegiu-hi els fideus que teniu reservats. Remeneu-ho amb cura. Unteu amb mantega una safata de vores altes per anar al forn. Estireu-hi 3 làmines ben fines de pasta de full, untades també amb força mantega. Escampeu-hi una capa molt fina de farina de galeta i aboqueu-hi la barreja de fideus per sobre. Repartiu-la perquè el gruix quedi uniforme i cobriu-la amb tres capes més de pasta de full molt fina, també untades amb mantega com les anteriors. Foneu la resta de mantega que us quedi i aboqueu-la per sobre de l'última capa de pasta de full. Enforneu-ho durant uns 30 minuts, amb el forn a temperatura mitjana, i després deixeu-ho reposar uns 10 minuts més fora del forn. Un cop fred, talleu-ne porcions i serviu-les escampant-hi pel damunt un polsim de barreja de sucre en pols i sucre de vainilla.