Varéniki (Pasta siberiana farcida de mató) - Krasnoyarsk, Sibèria, Rússia

INGREDIENTS

  • 1/2 kg de farina
  • 1 ou
  • aigua
  • llorer
  •  
  • Pel farciment:
  • 1/2 kg de mató
  • sucre
  • 1 ou

PREPARACIÓ

Comenceu preparant el farciment. Poseu en un bol el mató (o formatge fresc tipus cottage o ricotta) i aixafeu-lo perquè quedi esmicolat. Afegiu-hi unes 3 o 4 cullerades de sucre (segons el vostre paladar) i un ou. Remeneu-ho perquè quedi tot ben integrat. Reserveu-ho.
Per preparar la pasta, poseu la farina en un bol ben gros. Bateu un ou, allargueu-lo amb un rajolí d'aigua i aboqueu-lo al bol de la farina. Treballeu la pasta a mà, afegint-hi una mica més d'aigua si convé. La consistència final ha de ser força compacta. Deixeu-la reposar dins del bol, tapada amb un drap, més o menys una mitja hora.
Per fer els varéniki, estireu la pasta formant tires llargues i primes, i talleu-les en bocins de dos dits de gruix. Espolseu una mica de farina sobre la superfície de treball i aneu-hi aplanant amb el corró cada trosset de massa, formant rodones com per fer crestes.
Farciu cada rodona de pasta amb una cullerada del mató que teniu reservat. Tanqueu els varéniki en forma de mitja lluna, prement les vores amb força perquè el farciment no s'escapi en coure'ls.
Poseu una olla al foc amb aigua abundant i un parell de fulles de llorer. Quan arrenqui el bull, afluixeu el foc i aneu-hi coent els varéniki per tandes, procurant que no s'obrin.
Passats uns 3-4 minuts veureu que la pasta puja i sura. Això voldrà dir que ja és cuita.
Retireu-la de l'olla i passeu-la a la safata de servir. Unes gotes d'oli o una mica de mantega per sobre faran que els varéniki no quedin enganxats entre ells.
Serviu-los amb una mica de smetana per sobre.

Nota:
El procés de preparació de la massa dels varéniki és el mateix que el dels pelmeni. Només canvia el farciment i la forma.
 
Anar al contingut