Uaineoil faoi chrústa / Crusty roast lamb (Xai rostit amb crosta) - Irlanda

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Elena Castellà, Sant Carles de la Ràpita

INGREDIENTS

  • 1 peça de xai d'uns 2 kg
  • 1 tassa de pa ratllat
  • 1 ceba grossa
  • 1 poma grossa
  • 300 ml de brou de pollastre
  • herbes aromàtiques (romaní, farigola, sàlvia, orenga¿)
  • mantega
  • pebre negre
  • sal

PREPARACIÓ

Amb un ganivet ben esmolat, feu uns talls en zig-zag només a un costat de la peça de xai.
Barregeu el pa ratllat amb les herbes aromàtiques esmicolades, un parell de cullerades de mantega (millor si la teniu a temperatura ambient, que la treballareu amb més facilitat), un pessic de sal i un polsim de pebre.
Unteu amb aquesta barreja la part del xai on heu fet els talls, procurant que hi penetri a dins.
Peleu i talleu la ceba a llunes fines i la poma a talls ben prims. Escampeu-ho pel fons de la safata del forn i salpebreu-ho al vostre gust. Aboqueu-hi el brou de pollastre i, a sobre, poseu-hi la peça de xai amb la part untada de cara cap amunt.
Tapeu-ho amb un paper d'alumini, però sense tancar-ho del tot, deixant que 'respiri'. Ha de coure al forn fort (uns 200º) durant una mitja hora. Després, afluixeu la temperatura fins a 180º i deixeu que cogui uns 20-25 minuts més. Retireu el paper d'alumini i que acabi de coure una mitja hora més destapat, així es farà la crosta i el xai quedarà daurat i cruixent.
El podeu servir acompanyat d'anlann miontais (salsa de menta, vegeu-ne recepta a part) i verdures al vapor (pastanagues, mongetes, pèsols¿)