Totopos y nachos (Triangles de "tortilla" fregits) - Hondures

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Àngels Secanella i Ramón Andara, Barcelona

INGREDIENTS

  • tortillas de blat de moro
  • oli de gira-sol
  • formatge ratllat (opcional)

PREPARACIÓ

Talleu les tortillas en triangles.
Poseu força oli en una paella. Quan estigui calent, aneu-hi fregint els triangles de tortilla per tandes.
Quan estiguin daurats, traieu-los de la paella i deixeu-los sobre un paper absorbent perquè deixin anar tot l'oli sobrer.
Si serviu els triangles fregits sols se'ls diu totopos.
Si voleu preparar nachos, escampeu-hi un bon tou de formatge ratllat per sobre i gratineu-los. També els podeu fer sense formatge, posant-hi per sobre alguna salsa.
 
Nota:
Des de sempre, els totopos se solien fer quan les tortillas quedaven massa seques per menjar-les. Avui dia se'n fan en qualsevol ocasió.
Sembla que el nom de nachos ve de Mèxic on, als anys 40, un cuiner de nom Ignacio ("Nacho"), veient que tenia el rebost buit, va improvisar un plat fregint unes tortillas i posant-hi per sobre unes restes de formatge.