Tajine d'hot (Tagín de peix) - Tànger, Marroc

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Shaïma Benhamdouch, Barcelona

INGREDIENTS

  • 2 daurades (o qualsevol altre peix)
  • 2-3 patates
  • 2-3 tomàquets
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1/2 pebrot verd
  • 2-3 alls
  • 1 llimona
  • Per a la charmila (l'adob):
  • pebre vermell dolç
  • julivert
  • orenga
  • sal i oli d'oliva

PREPARACIÓ

Si voleu tenir menys feina, demaneu a la peixateria que us preparin les daurades. Si ho voleu fer vosaltres, talleu-los les aletes, feu-los un tall al llarg del ventre i buideu-les. Netegeu-les bé a raig d'aixeta i deixeu-les escórrer.
Preescalfeu el forn a temperatura mitjana.
Talleu els pebrots, verd i vermell, a tires llargues i fines. Reserveu-los.
Peleu les patates i talleu-les a rodanxes d'una mica menys d'un dit de gruix.
Poseu un raig d'oli al tajín i repartiu-hi les rodanxes de patata, fent-ne un llit.
Renteu els tomàquets i talleu-los a rodanxes no gaire gruixudes. Repartiu-les per sobre de les patates. Per sobre, repartiu-hi unes quantes tires de pebrot vermell.
Peleu els alls i aixafeu-los amb un estri per fer-ne una pasta. Si no teniu un aixafa-alls, trinxeu-los ben menuts. Trinxeu també un bon grapat de julivert i reserveu-lo.
Per preparar la charmila per al peix, poseu en un bol la pasta d'all i el julivert trinxat, un parell de cullerades de pebre vermell mòlt, unes quantes fulles d'orenga seca esmicolades, sal i un bon raig d'oli.
Feu un parell de talls a cada costat de les daurades. Unteu-les amb la charmila, per fora i per dintre. D'aquesta manera quedaran ben adobades.
Poseu les daurades sobre del pebrot i el tomàquet.
Deixateu amb una mica d'aigua la charmila que us hagi quedat en el bol i aboqueu-la pel voltant dels peixos. Repartiu-hi les tires de pebrot verd per sobre i 4 o 5 rodanxes de llimona. Poseu també una rodanxa de llimona dins de cada peix. Amaniu-ho amb un bon raig d'oli.
Poseu el tagín al forn, a uns 180º durant mitja hora, més o menys. A mig coure, afegiu-hi un rajolí d'aigua tot al voltant i tapeu-ho amb paper de plata per evitar que el peix no es ressequi.
Porteu el tagín a taula tapat. La seva forma cònica farà que es mantingui l'escalfor a dins i sorprendreu els comensals en destapar-lo.