Tagarica (Olla bosniana) - Bòsnia i Hercegovina

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Mirsad Ajanović "Ćiva" , bar "Una Altra Cosa", l'Escala

INGREDIENTS

  • carn de vedella (xurrasco)
  • carn de xai
  • cebes
  • pastanagues
  • tomàquets vermells
  • pebrots verds
  • naps
  • patates
  • salsa de tomàquet
  • pebre vermell
  • vegeta
  • col
  • alls
  • aigua
  • oli i sal

PREPARACIÓ

Peleu les cebes, els naps i les pastanagues, renteu-los i reserveu-los. Unteu amb oli el fons d'una olla (és millor que sigui una olla de fang). Feu una primera capa de carn de vedella. Convé que els trossos tinguin una mica d'os perquè així l'olla és més gustosa. Salpebreu-ho i, per sobre, poseu-hi una capa de ceba tallada fina, després una de pastanaga, tallada a rodanxes primes, i torneu a salar-ho. Després talleu la carn de xai a daus i repartiu-los per sobre. Procureu que la carn sigui de qualitat i sense una quantitat de greix excessiva. Repetiu l'operació de posar-hi una capa de ceba. Talleu els pebrots verds ben petits i repartiu-los per sobre de la ceba; saleu-ho generosament i afegiu-hi unes quantes cullerades de salsa de tomàquet i uns quants grans d'all que prèviament heu d'haver aixafat d'un cop, però sense pelar. Talleu les patates a trossos més aviat allargats i repartiu-los per sobre. La següent capa d'aquesta olla feu-la amb unes quantes rodanxes fines de tomàquet vermell. Condimenteu-ho amb força vegeta i pebre vermell, uns quants grans de pebre negre, una mica de farina i un bon tall de mantega repartit a trossos per sobre de tot. Ruixeu-ho amb un raig de vi blanc i, per acabar, talleu un tros de col i repartiu-lo per sobre. Aquesta serà la darrera capa d'ingredients d'aquesta olla bosniana. Emboliqueu l'olla amb paper d'alumini, que quedi ben tapada, i deixeu que cogui al forn durant unes 4 o 5 hores.