Szarlotka (Pastís de poma) - Polònia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Iwona Maciejewska, Sant Quirze del Vallès

INGREDIENTS

  • 1,5 kg de pomes reineta
  • 1/2 kg de farina
  • 125 g de mantega
  • 1 pot de crema de llet
  • 3 ous
  • 1 got de sucre
  • llevat en pols
  • canó de canyella
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Peleu les pomes, retireu-ne el cor i talleu-les a trossos. Poseu-los dins d'una cassola amb unes 4 cullerades de sucre (al vostre gust de dolçor), el canó de canyella i una mica d'aigua i deixeu que coguin a foc suau fins que s'hagin desfet. Un cop la poma sigui cuita, retireu-la del foc i traieu el canó de canyella de la cassola. Deixeu refredar aquesta compota.
Per preparar la massa, feu un volcà amb la farina, una culleradeta i mitja de llevat en pols, una mica de sucre i un pessic de sal i, al mig, poseu-hi els rovells dels ous i la mantega a trossos. De mica en mica, afegiu-hi la crema de llet i aneu treballant la massa amb l'ajuda d'un ganivet, com si la talléssiu. Després, quan els ingredients s'hagin començat a compactar, ja la podeu seguir treballant a mà. Si veieu que és massa enganxosa, afegiu-hi més farina. Deixeu-la reposar uns minuts.
Preescalfeu el forn a uns 180 ºC.
Espolseu una mica de farina per sobre del marbre i estireu la massa amb un corró. Que us quedi més aviat prima.
Folreu el motlle amb un paper per coure al forn o unteu-lo amb mantega i una mica de farina. Esteneu-hi la massa, procurant que les vores també quedin ben cobertes. Més o menys, utilitzareu una mica més de la meitat de la massa. Reserveu la que us sobri.
Aboqueu-hi la compota de poma que teniu reservada.
Estireu la resta de massa i talleu-ne tires una mica amples. Cobriu el pastís amb aquestes tires, formant una reixa.
Enforneu-ho durant uns 25-30 minuts, fins que el pastís quedi daurat.
 
Nota:
Les pomes han de ser com més àcides millor. Si no trobeu pomes "Reineta" podeu posar-hi pomes "Golden" més aviat verdes, tot i que ¿segons ens va dir l'Iwona- el resultat no és tan bo.
També podeu posar-hi la canyella en pols en lloc del canó de canyella, però tingueu en compte la intensitat del seu gust.