Svícková (Tall rodó amb salsa) - Olomouc, Txèquia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Martin Hendrych, Terrassa

INGREDIENTS

  • 1 rodó de vedella
  • 1 pastanaga grossa (o 2 de petites)
  • 1 arrel de julivert (si no en trobeu, podeu posar-hi xirivia)
  • 1/2 arrel d'api (si no en trobeu de fresca, 1 pot en conserva, ja ratllada)
  • farigola
  • 4 fulles de llorer
  • pebre negre mòlt i en gra
  • pebre de Jamaica
  • 1/2 l de crema de llet
  • 4 culleradetes de sucre
  • suc de llimona

PREPARACIÓ

Peleu les hortalisses i ratlleu-les gruixudes, per la part dels forats grossos del ratllador. Reserveu-les.
Retireu els greixos que porti el tall rodó, que quedi força polit. Salpebreu-lo generosament i enrossiu-lo en una cassola amb un raig d'oli, a foc viu, durant uns minuts. Després, afegiu-hi les hortalisses que teniu reservades i 3 o 4 gots d'aigua, que la carn quedi tot just coberta per la meitat. Remeneu-ho i aromatitzeu-ho amb una mica de farigola esmicolada i les fulles de llorer. Tapeu la cassola i deixeu que faci xup-xup, amb el foc al mínim.
Poseu uns quants grans de pebre negre i de pebre de Jamaica en un cistellet petit perquè siguin més fàcils de retirar de la cassola al final de la cocció. Deixeu el cistellet dins la cassola amb cura que els grans no en surtin. De tant en tant, gireu el tall rodó, que es cogui bé de tots costats i no es ressequi. Si veieu que l'aigua minva massa, afegiu-n'hi una mica més.
Un cop cuita, retireu la carn de la cassola i traieu, també, el cistellet dels pebres i les fulles de llorer. Tritureu les verdures amb el túrmix per fer-ne una salsa.
Desfeu una culleradeta de farina en mitja tassa de crema de llet i reserveu-la. Afegiu la resta de la crema de llet a la cassola de la salsa, junt amb la que porta desfeta la farina, que ajudarà a espessir una mica la salsa.
En un cassó petit, prepareu-hi un caramel amb 4 culleradetes de sucre i unes gotes de suc de llimona i afegiu-lo a la salsa.
Talleu la carn i poseu els talls dins la cassola, perquè agafin una mica el gust de la salsa, i ja ho podreu servir.
Aquest plat se sol acompanyar de Knedl, pa bullit (vegeu recepta a part).