Suaasat (Sopa de xai) - Iginniarfik, Groenlàndia
- Programa: Karakia
- Cuina: Jan Frederiksen, Vic
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys d'una hora
- Dieta: Sense gluten
INGREDIENTS
- carn de xai a daus
- 2 pastanagues
- 2 patates
- 2 porros
- 1 ceba grossa
- arròs
- llorer
- aigua
- sal
PREPARACIÓ
Poseu una olla al foc amb aigua abundant, que es vagi escalfant.
Peleu la ceba, les patates i les pastanagues.
Trossegeu menuda la ceba. Talleu les patates a rodanxes no gaire gruixudes; talleu cada rodanxa a tires i, després, a daus. Partiu les pastanagues en quatre tires al llarg i després, feu-ne igualment daus, com les patates.
Obriu els porros per la meitat al llarg, però sense acabar-los de tallar del tot. Si convé, talleu-ne una mica la part de dalt de tot més verda, però no la talleu gaire que també s'utilitza. Esbandiu els porros a raig d'aixeta perquè la terra que hi pugui haver entremig marxi. Talleu-los a rodanxes de, més o menys, un dit de gruix.
Aboqueu-ho tot a l'olla i saleu-ho generosament. Aromatitzeu-ho amb un parell de fulles de llorer.
Prepareu la carn de xai. Retireu-ne l'excés de greix que pugui portar i si hi ha algun tros massa gros, talleu-lo.
Afegiu el xai a l'olla i, passats un parell de minuts, afegiu-hi uns quants grapats d'arròs (podeu calcular un grapat per persona i afegiu-n'hi un de més).
Deixeu que tot plegat cogui durant uns 15-20 minuts.
Tasteu-ho i, si convé, rectifiqueu-ho de sal.
Peleu la ceba, les patates i les pastanagues.
Trossegeu menuda la ceba. Talleu les patates a rodanxes no gaire gruixudes; talleu cada rodanxa a tires i, després, a daus. Partiu les pastanagues en quatre tires al llarg i després, feu-ne igualment daus, com les patates.
Obriu els porros per la meitat al llarg, però sense acabar-los de tallar del tot. Si convé, talleu-ne una mica la part de dalt de tot més verda, però no la talleu gaire que també s'utilitza. Esbandiu els porros a raig d'aixeta perquè la terra que hi pugui haver entremig marxi. Talleu-los a rodanxes de, més o menys, un dit de gruix.
Aboqueu-ho tot a l'olla i saleu-ho generosament. Aromatitzeu-ho amb un parell de fulles de llorer.
Prepareu la carn de xai. Retireu-ne l'excés de greix que pugui portar i si hi ha algun tros massa gros, talleu-lo.
Afegiu el xai a l'olla i, passats un parell de minuts, afegiu-hi uns quants grapats d'arròs (podeu calcular un grapat per persona i afegiu-n'hi un de més).
Deixeu que tot plegat cogui durant uns 15-20 minuts.
Tasteu-ho i, si convé, rectifiqueu-ho de sal.