Streuselkuchen (Pastís de grumolls) - Alemanya

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Elizabeth Hellwig, Castelldefels

INGREDIENTS

  • Per a la massa:
  • 500 g de farina
  • 30 g de llevat fresc
  • 250 g de margarina (o mantega)
  • 100 g de sucre
  • 1 got de llet
  • 1 ou
  • ratlladura de llimona
  • Per als "grumolls":
  • 200 g de farina
  • 150 g de sucre de llustre
  • 150 g de mantega (o margarina)
  • vainilla en pols

PREPARACIÓ

En un bol, esmicoleu-hi el llevat fresc. Aboqueu-hi la llet tèbia i desfeu-lo fins que no hi quedi cap grumoll. Tingueu molta cura amb la temperatura de la llet; si és massa calenta, correu el risc de "matar" el llevat i que el pastís no pugi. Després, aboqueu-hi la meitat de la farina passada per un sedàs (o colador) El llevat dissolt us quedarà colgat de farina. No ho remeneu i deixeu reposar el bol, tapat amb un drap, en un lloc temperat durant uns 10 minuts. Mentrestant, desfeu la margarina, però vigilant també l'excés de temperatura. Passats els 10 minuts, incorporeu al bol la resta de la farina, passada pel sedàs, un ou i la margarina fosa. L'ordre dels ingredients és molt important, perquè la farina fa de protecció del llevat i ni l'ou ni la margarina fosa el toquen directament, i no hi ha el risc que el "matin". Remeneu amb suavitat la farina que heu incorporat per barrejar-la lleugerament amb l'ou i la margarina. Afegiu-hi un pessic de sal i la ratlladura de la llimona. Després, remeneu-ho tot amb una cullera de fusta. Aboqueu la pasta damunt del marbre i treballeu-la amb les mans una estona. Esteneu-la i aboqueu-hi al mig el sucre. Caragoleu-la i seguiu amassant. Com més estona, millor. Torneu a col·locar-la en el bol, tapeu-la i deixeu-la reposar com a mínim mitja hora. Heu de veure que ha doblat el volum. Mentrestant, prepareu els "grumolls". En un bol, barregeu el sucre de llustre amb la mantega -tallada a trossets- i la farina. Treballeu-ho a mà per aconseguir uns grumolls no excessivament grossos. Deixeu refredar aquests grumolls a la nevera perquè després no es desfacin. Unteu la safata del forn amb margarina. Esteneu-hi la massa reposada, repartint-la amb les mans i procurant que tingui un gruix uniforme. En una meitat de la massa escampeu-hi unes quantes prunes per sobre (o la fruita que més us agradi) Traieu els grumolls de la nevera i repartiu-los per sobre de les prunes i per l'altra meitat de massa. Deixeu-ho coure al forn durant uns 30-35 minuts a 130º -si el forn és d'aire, com el de l'Elizabeth- Si teniu un altre forn, heu de calcular uns quants minuts més i a temperatura superior. Talleu el pastís a porcions i serviu-ne una amb prunes i una només amb grumolls a cada plat. Si voleu seguir la tradició alemanya, acompanyeu sempre els pastissos amb nata muntada.