Sopa de ceba

  • Programa: La cuina de l'Isma
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Sopa de ceba
  • (per a 3 persones)
  • 3 ossos del genoll de vedella
  • 3/4 de gallina
  • cebes/escalunyes
  • ceba caramelitzada
  • 1 api
  • 1 porro
  • 1 pastanaga
  • fulles d'api
  • 1/2 dotzena clares d'ou
  • formatge Mas Farró
  • 1 tortell d'Olot
  • 1 tòfona negra
  • 3 ous "tofonats"

PREPARACIÓ

1. Per fer els ous tofonats, hem de conservar dins del mateix recipient tancat els ous amb una tòfona durant 2 dies.

2. Per començar a fer el brou, fem bullir els ossos de vedella i la gallina en una olla grossa amb molta aigua. Quan arrenqui el primer bull, traiem els ossos i la gallina, ho netegem tot en un bol amb aigua freda i llencem l'aigua de la cassola on ho hem bullit.

2. En una altra cassola, on volem fer el brou, hi escalfem força aigua i hi posem els ossos i la gallina. Ho deixem coure a foc lent.

3. Tallem una ceba a làmines gruixudes sense treure'n la pell. Fregim les làmines en una paella fins que quedin ben torrades i de color fosc.

4. Afegim a la cassola mitja ceba, i l'api, el porro i la pastanaga sencers.

5. Afegim també a la cassola les làmines de ceba i la deixem al foc entre 5 i 6 hores, aproximadament, a foc lent.

6. Batem les clares d'ou en un bol i hi afegim les fulles d'api picades. Ho tornem a batre perquè quedi ben barrejat i ho aboquem a la cassola. Ho deixem coure uns 10 minuts.

7. Mentrestant, podem anar desgreixant el brou, és a dir, li traiem la capa de greix que s'hi fa.

8. Agafem un motlle cilíndric petit i metàl·lic de mig pam d'alçada. Tallem una làmina fina del tortell d'Olot i l'encaixem dins del motlle, tapant els costats del motlle i deixant-hi un forat al centre.

9. Escalfem el forn a 200 ºC i hi fiquem el motlle. El traiem del forn quan la làmina de tortell sigui cruixent.

10. Quan el brou ja estigui, el passem per un colador perquè quedi ben net. I hi afegim la sal.

11. Omplim mig motlle amb ceba confitada, traiem el rovell d'un ou tofonat i el posem damunt de la ceba.

12. Escalfem una paella antiadherent i hi ratllem, al centre, un tall de formatge. Deixem que faci un cruixent de formatge a foc mig, fins que agafi consistència i el puguem treure de la paella d'una sola peça. El reservem en un plat.

13. Per emplatar, agafem un plat fondo i posem el cilindre de ceba confitada i rovell d'ou al mig.

14. Ratllem una mica de tòfona i acabem d'omplir el motlle.

15. Traiem el motlle i posem el cruixent de formatge a sobre de la tòfona ratllada.

16. Donem el toc final de la jugada omplint el fons del plat amb el brou, colat i al punt de sal.