Smulpaj med vaniljglass (Pastís amb gelat de vainilla) - Skara, Västergötland, Suècia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Elin Hellström, Sant Just Desvern
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Per a 2 pastissos:
  • 1 kg de maduixots
  • 1 grapat de gerds
  • 250 g de mantega
  • 3 tasses de farina
  • 3 tasses de flocs de civada
  • sucre

PREPARACIÓ

Preescalfeu el forn.
Esbandiu a raig d'aixeta els maduixots. Retireu-ne la fulleta verda i talleu-los a làmines. Escampeu aquestes làmines per la base d'un motllo de pastís i repartiu uns quants gerds per sobre dels maduixots.
Desfeu la mantega en un cassó.
En un bol de mida grossa, per poder treballar còmodament, barregeu-hi la civada, la farina i unes 5-6 cullerades de sucre (la quantitat és orientativa, segons el vostre punt de dolçor, tot i que aquest pastís ha de ser més aviat poc dolç). Remeneu-ho una mica i aboqueu-hi la mantega fosa. Remeneu-ho perque quedi una pasta més aviat grumollosa.
Tireu una mica de sucre per sobre de la fruita i repartiu-hi la pasta a cullerades. No cal que quedi tot cobert; ja va bé que s'hi vegin parts de fruita sense cobrir.
Enforneu-ho durant uns 20-30 minuts i ja tindreu el pastís a punt.
El podeu servir acompanyat de gelat de vainilla.
 
Nota:
Com que la massa d'aquest pastís porta tanta mantega, no cal que unteu ni enfarineu prèviament el motllo on ha de coure.
En aquesta ocasió, l'Elin va preparar el pastís amb fruita vermella, però també el podeu fer amb qualsevol altra fruita (poma, préssec...) i queda igualment bo.