Smörgåstårta

INGREDIENTS

  • Per al salmó salat amb ginebrons:

  • un tall de 150 g de salmó ben fresc, sense la pell

     

  • Per a la salmorra:
  • 250 ml d'aigua
  • 35 g de sal grossa  
  • 35 g de sucre granulat
  • 1 culleradeta de ginebrons
  • 1 remolatxa crua petita
  • 1 remolatxa confitada mitjana

     

  • Per decorar:
  • 1 cogombre gros
  • uns branquillons d'anet
  • 2 cullerades d'ous de salmó
  • 1 llimona orgànica sense encerar

     

  • Per a la crema de rave rusticà:
  • 1,5 cullerades de crema de rave rusticà
  • 150 ml de nata de muntar
  •  4 llesques de pa suec (polarbröd) o de pa de motlle blanc de qualitat, sense la crosta

PREPARACIÓ

  1. Per fer la salmorra, posem la sal, el sucre i els ginebrons en un cassó. Hi afegim la remolatxa crua, pelada i trossejada, juntament amb l'aigua. Fem que arrenqui el bull fins que es dissolguin el sucre i la sal, ho deixem refredar a temperatura ambient i ho fiquem a la nevera.
  2. Tallem el salmó a tires primes. El fiquem a la salmorra durant 4 minuts i el traiem, l'escorrem i l'eixuguem amb paper de cuina. Descartem la salmorra. Reservem el salmó mentre preparem l'entrepà.
  3. Batem la nata fins que formi uns pics ferms i hi afegim la crema de rave condimentada.
  4. Muntem l'entrepà amb 4 llesques. Untem cada llesca amb una capa fina de crema i les posem una sobre l'altra.
  5. Amb un pelador de verdures, tallem unes tires fines dels 2 costats del cogombre. Descartem la pela i la part de les llavors. Necessitem 4 tires perfectes.
  6. Amb una cullera de boles, fem unes 30-35 boletes de cogombre dels  2 altres costats del cogombre, sense arribar a la part del mig on hi ha les llavors.
  7. Apliquem la resta de la crema pels costats de l'entrepà (com si fos la cobertura d'un pastís) i hi col·loquem amb compte les tires de cogombre al damunt.
  8. Apliquem la crema a la part superior (mirem que la cobertura quedi ben llisa amb una espàtula).
  9. Amb una mandolina, tallem la remolatxa confitada a rodanxes primes i la llimona orgànica a rodanxes molt primes. 
  10. Decorem la part superior del pastís. Jo hi faig una vora de boles de cogombre i preparo unes rosetes de salmó enrotllant-me les tires al voltant del dit. Les repartim per tota la superfície, juntament amb les rodanxes de remolatxa confitada, els talls de llimona i l'anet, i també hi escampem els ous de salmó. Ho deixem a la nevera fins a 3 hores, per servir-ho fred.