Sekerbura (Pastissets de fruita seca) - Abseron, Azerbaidjan

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Lala Muradova, Tarragona

INGREDIENTS

  • Per a 4-6 persones:
  • 1/2 kg de farina
  • 150 g de sucre
  • 1 ou
  • 100 g de crema de llet
  • 50 g de mantega
  • 75 g d'avellanes
  • 75 g de nous
  • 1 culleradeta de llevat en pols
  • 1 raig de llet
  • sucre de vainilla (opcional)

PREPARACIÓ

En un bol, barregeu-hi la farina, l'ou mig remenat i la crema de llet. Remeneu-ho per començar a preparar la massa.
Poseu la mantega dins una cassola al foc i afegiu-hi un raig de llet. Remeneu-ho i, un cop la mantega s'hagi desfet, aboqueu-ho al bol de la farina.
Afegiu-hi el llevat en pols i continueu pastant a mà.
Un cop tingueu la massa preparada, deixeu-la reposar una estona dins el bol, tapada amb paper film perquè no es ressequi.
Poseu les nous i les avellanes dins el got del túrmix i tritureu-les.
Aboqueu-ho el un plat fondo i barregeu-hi el sucre. Si us hi agrada, també hi podeu posar una mica de sucre vainillat. Reserveu-ho.
Aneu agafant porcions de massa, de la mida d'un ou, i feu-ne boles. Reserveu-les dins el bol, tapades amb el paper film. És molt important que la massa no es ressequi.
Un cop tingueu les boles fetes, aneu-les aplanant amb un corró fins que n'aconseguiu unes peces rodones d'uns 10-12 cm de diàmetre i no gaire gruixudes.
Poseu una cullerada de la pasta de fruita seca que teniu reservada al mig de cada peça i tanqueu-la com si féssiu crestes.
El més típic d'aquestes pastes és la decoració que porten. A vegades s'hi "grava" el nom dels comensals que hi haurà a l'àpat, així cadascú sap quin pastisset s'ha de menjar. Però, sovint, el que s'hi sol fer són unes marques en forma d'espiga, amb l'ajut d'unes pinces dentades. És qüestió d'anar fent petits pessics amb les pinces fins a aconseguir el dibuix desitjat, però sempre vigilant de no foradar la pasta.
Feu coure els pastissets al forn, a 180º, entre 20 i 30 minuts.

Anar al contingut