Scones (Panets) - Irlanda

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Polina Gorokhvodatskaya

INGREDIENTS

  • 200 g de farina
  • 50 g de sucre fi
  • 1 culleradeta de llevat en pols
  • 1/2 culleradeta de bicarbonat
  • 100 g de mantega
  • 160 g de llet fermentada
  • 1 ou
  • panses de Corint
  • sal

PREPARACIÓ

Preescalfeu el forn a uns 200º.
Talleu la mantega a daus petits i deixeu-la dins la nevera fins al moment de començar la preparació. Si s'hagués estovat molt, deixeu-la una estoneta dins el congelador.
En un bol de mida grossa, barregeu-hi la farina, el llevat, el bicarbonat i un pessic de sal. Afegiu-hi la mantega a daus i pasteu-ho a mà per poder aconseguir uns grumolls petits.
A banda, bateu l'ou amb la llet fermentada i aboqueu-ne, de mica en mica, al bol dels grumolls mentre aneu treballant la massa a mà per poder controlar-ne la consistència. Reserveu-ne una mica per pintar els scones al final.
Afegiu-hi algunes cullerades més de farina, si ho creieu convenient. Un cop la massa no se us enganxi als dits, escampeu una mica de farina sobre el marbre i seguiu treballant-la a mà un parell de minuts més. Després, esteneu-la i escampeu-hi un bon grapat de panses. Doblegueu-la i torneu a treballar-la a mà, estenent-la i recollint-la uns quants cops més.
Finalment, doneu-li una forma de pa aplanat, d'un parell de dits de gruix, i talleu-lo en porcions.
Poseu un paper vegetal a la safata del forn i repartiu-hi les porcions. Pinteu-les amb una mica de la barreja de llet i ou que us ha quedat i enforneu-les durant uns 15-20 minuts. Comproveu-ne la cocció donant uns copets amb el dit a sobre de cada porció. Si noteu la crosta forta, i ja tenen un color daurat, és senyal que els scones ja estan a punt.
 
Nota:
Si no trobeu llet fermentada us la podeu preparar a casa barrejant llet amb una mica de suc de llimona i deixar-ho reposar uns 10 minuts. La llet fermentada ajuda, juntament amb el bicarbonat, a fer que la massa sigui més esponjosa.