Sarmale (Farcellets de col) - Orhei, Moldàvia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Lilia Terentii, Els Pallaresos

INGREDIENTS

  • 1 kg de carn picada
  • 300 g d'arròs
  • 3 pastanagues
  • 2 cebes
  • 1/2 col fresca
  • 1/2 col fermentada
  • 1/2 got de vinagre
  • pebre vermell
  • pebre negre
  • anet fresc
  • julivert
  • aigua, sal i oli
  • crema de llet (opcional)

PREPARACIÓ

Separeu les fulles de col i reserveu-les.
Poseu força aigua en una cassola de mida ampla. Un cop arrenqui el bull, afegiu-hi el vinagre. Quan torni a bullir, aneu-hi escaldant les fulles de col. No n'escaldeu moltes de cop, perquè se us podrien trencar. Amb un parell de minuts d'escaldar-les en tindreu prou perquè les fulles s'estovin.
Prepareu el farcit fent un sofregit de ceba.
Mentrestant, ratlleu les pastanagues i reserveu-la.
A mig enrossir la ceba, afegiu-hi un parell de culleradetes de pebre vermell. Remeneu-ho perquè el pebre no es cremi i afegiu-hi la pastanaga ratllada.
Tot seguit, incorporeu-hi la carn picada. Remeneu-ho una mica més i deixeu que es vagi sofregint.
Una vegada tingueu la carn al punt, retireu-la de la paella i aboqueu-la en una cassola. Aprofiteu la mateixa paella per fer-hi coure l'arròs amb un parell de dits d'aigua. Deixeu-lo bullir uns dos o tres minuts i aboqueu-lo a la cassola de la carn picada. Remeneu-ho perquè quedi tot ben barrejat.
Trinxeu el julivert i l'anet fresc i afegiu-los a la barreja. Salpebreu-la al vostre gust i condimenteu-la amb una mica més de pebre vermell. Finalment, adobeu-ho tot plegat amb un raig d'oli. Una última remenada i ja podreu començar a preparar els farcellets.
Esteneu una fulla de col sobre el marbre. Amb un ganivet ben esmolat, retireu-ne el nervi central i talleu la fulla de la mida del palmell de la mà.
Poseu-hi una mica del farcit al centre i emboliqueu-ho procurant de doblegar les vores cap endins, per evitar que el farcit s'escapi quan es cogui.
Aneu deixant els farcellets fets dins una cassola (millor si és de fang).
Repetiu el mateix procés amb les fulles de col fermentada.
Un cop tingueu la cassola plena, cobriu els farcellets amb algunes fulles de col que us hagin sobrat. Aboqueu-hi aigua just per cobrir-los, tapeu la cassola i deixeu que facin xup-xup ben bé una hora.
Serviu els sarmale calents i, si voleu que el plat sigui més "autèntic", poseu una salsera a la taula amb crema de llet i que cadascú se'n posi una mica per sobre del plat.

Anar al contingut