Sardines confitades amb tomàquet i alfàbrega

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Raül Cuadras
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: Mams, Arbúcies (la Selva)
  • Dieta: Sense lactosa
  • Informació nutricional
    -Obre

    Les sardines són un peix del tipus blau, que aporten greixos omega 3, beneficiosos per a la salut cardiovascular. Es recomana prendre peix blau unes tres vegades a la setmana.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

    PER A LES SARDINES:

  • 8 sardines
  • 100 g de vinagre de vi blanc
  • 100 g d'oli d'oliva 0'4º
  • Per a l'oli d'alfàbrega:
  • 100 g d'oli de gira-sol
  • 15 g de fulles d'alfàbrega

    PER AL CONFITAT:

  • 500 g de tomàquet madur
  • 100 g d'oli d'oliva 0'4º
  • 20 g de fulles d'alfàbrega
  • Sal
  • Sucre

    PER A LA PRESENTACIÓ:

  • 8 fulles d'alfàbrega
  • 100 g d'oli de gira-sol
  • Sal en escates
  • Reducció de vinagre balsàmic

PREPARACIÓ

  1. Per començar, netegem bé les sardines (en traiem les escates amb ganivet). En traiem les espines, procurant no fer malbé els dos filets. Els posem en una safata de vidre. Els cobrim totalment amb vinagre de vi blanc (20 minuts). Posem els filets en una safata de vidre amb oli d' oliva suau durant 20 minuts.
  2. Els guardem a la nevera almenys durant 6 hores. Poden restar així uns 2 o 3 dies, fins al moment de la seva utilització. Les eixuguem damunt de paper de cuina.
  3. Mentrestant, fem el confitat. Escaldem els tomàquets en una cassola petita amb aigua bullent. Els refredem en aigua i gel. Els traiem la pela i la grana. Els tallem a quadradets regulars. Piquem les fulles d'alfàbrega amb ganivet.
  4. Posem els tomàquets en una cassola amb oli d'oliva suau i les fulles d'alfàbrega, a foc lent, fins que agafin una textura de melmelada (uns 20 minuts). Ho rectifiquem de sal i sucre. Ho posem en una altra safata de vidre i ho deixem a la nevera perquè es refredi (2 hores).
  5. Per a l'oli d'alfàbrega, triturem l'oli de gira-sol i l'alfàbrega amb la batedora, fins aconseguir una textura fina i un color verd intens. El passem pel colador fi.
  6. En un cassó petit escalfem l'oli de gira-sol. Hi fregim les fulles d'alfàbrega. Posem les fulles fregides en una plata amb paper absorbent per treure'n l'excés d'oli i perquè quedin ben cruixents. Posem una mica del tomàquet confitat sobre cada filet de sardina i el cargolem.
  7. Per acabar, posem 4 filets enrotllats en un plat rectangular. Els cobrim bé amb oli d'alfàbrega i hi afegim una mica de flor de sal, la reducció de balsàmic i les fulles d'alfàbrega cruixents.
Anar al contingut