Sancocho valluno (Escudella colombiana) - Colòmbia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Carmen Elisa Arcila, Barcelona

INGREDIENTS

  • Per a 6-8 persones:
  • 1 gallina
  • 1 ceba
  • oli d'oliva
  • 2 iuques
  • 5 plàtans mascle
  • 1 patata grossa
  • sal
  • Per fer l'hogao (sofregit):
  • 5 tomàquets
  • 3 cebes
  • all
  • pebre

PREPARACIÓ

Peleu els plàtans mascle i feu-ne trossos. Val més que ho feu a mà, perquè s'estoven més de pressa. Deixeu-los reposar en un bol amb aigua freda. Peleu i talleu la iuca i reserveu-la.
Renteu i talleu a trossos la gallina. Enrossiu-la en una olla de pressió amb una mica d'oli. Després afegiu-hi la ceba trinxada, salpebreu-ho al vostre gust i remeneu-ho. Quan la ceba estigui una mica daurada, cobriu-ho tot amb aigua i deixeu que bulli una bona estona. Retireu les impureses del brou que s'haurà fet i tapeu l'olla.
Mentrestant, prepareu l'hogao: peleu i talleu els tomàquets i les cebes i sofregiu-ho en una paella amb una mica d'oli amb un gra d'all trinxat i una mica de pebre. A mig fer el sofregit, afegiu-hi un raig d'aigua i deixeu que faci el xup-xup. Reserveu-lo.
Al cap d'uns 10-15 minuts, obriu la vàlvula de l'olla de pressió perquè deixi anar el vapor i després obriu-la i afegiu-hi el plàtan -que haureu escorregut- i la iuca. Remeneu-ho de tant en tant per comprovar que el plàtan es cou; si voleu anar més de pressa, torneu a tapar l'olla de pressió i deixeu-ho coure una estona més.
Un cop cuit, retireu de l'olla la gallina i la iuca perquè no es desfacin. Deixeu el plàtan dins del brou.
Peleu i ratlleu una patata i afegiu-la a l'olla; això farà espessir el brou. Rectifiqueu-lo de sal si convé, afegiu-hi la meitat de l'hogao que heu preparat i que faci xup-xup força estona més, perquè quedi ben espès.
Serviu el sancocho posant a cada plat un parell de cullerots de brou, un tros de gallina, uns trossos de iuca i una mica d'hogao per sobre.

Nota: Tot i que us podeu menjar el sancocho sol, l'acompanyament habitual d'aquest plat és arròs blanc.