Samoussas (Triangles de tonyina) - illa de la Reunió, França

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Audrey Vigne, Girona

INGREDIENTS

  • 5-7 fulles de menta
  • 1 grapat de fulles de coriandre
  • 1 trosset de gingebre de mango
  • 1 bitxo petit "piment martin"
  • 1 ceba grossa
  • llavors de comí
  • sal gruixuda
  • cúrcuma en pols
  • barreja xinesa de 5 espècies
  • 2 llaunes petites de tonyina
  • 1 paquet de pasta d'arròs com la dels rotllets xinesos
  • oli de gira-sol
  • maizena
  • aigua

PREPARACIÓ

Millor si podeu aconseguir de l'anomenat gingebre de mango, ja que té una olor i un gust diferents, que recorden el mango -la seva pell també és més blanca-, però, si no en trobeu, utilitzeu el gingebre corrent. Peleu-ne un trosset i trossegeu-lo.
Partiu el bitxo per la meitat. Tritureu-lo amb la picadora amb el gingebre de mango, unes quantes llavors de comí i un pessic generós de sal fins que n'obtingueu una pasta.
Trossegeu les fulles de menta i el coriandre. Reserveu-ho.
Peleu i trinxeu la ceba.
En una paella amb un bon raig d'oli, sofregiu-hi la ceba i la pasta de la trituradora. Remeneu-ho unes quantes voltes i afegiu-hi les herbes trinxades. Afegiu-hi un polsim de cúrcuma, que hi donarà color, i condimenteu-ho amb un altre polsim de la mescla d'espècies xinesa. Remeneu-ho perquè els gustos quedin ben barrejats i, un cop tot plegat s'hagi enrossit, retireu-ho del foc i reserveu-ho.
Aboqueu-hi la tonyina esmicolada i remeneu-ho un parell de minuts perquè el sofregit impregni la tonyina i n'agafi el gust.
Esteneu els full de pasta d'arròs (o de pasta brik si no en trobeu) i talleu-ne tires allargades d'uns 10 cm d'amplada.
Doblegueu un dels extrems de la tira de manera que us quedi un plec en forma de triangle. Doblegueu-lo de nou i així aquest triangle ja tindrà dos extrems tancats. Poseu una culleradeta de la pasta de tonyina dins del triangle i seguiu doblegant la resta de pasta. Per segellar l'últim doblec i que no es desmunti, poseu una mica de maizena a la punta de pasta que falti per doblegar, humitegeu-la amb aigua i acabeu de tancar el triangle.
Poseu oli abundant en una paella de vores altes i fregiu-hi els triangles fins que tinguin un bonic color daurat. Deixeu-los sobre un paper absorbent perquè deixin anar l'oli sobrer i col·loqueu-los en una safata per portar a taula.
Les samoussas se solen menjar com a aperitiu o entrant i també es poden farcir de pollastre, de formatge...