Qabili palau (Arròs amb pastanaga i fruita seca) - Kabul, Afganistan

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Nadia Ghulam, Badalona
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • 2 tasses d'arròs basmati
  • 1/2 litre de brou de pollastre
  • 3 pastanagues grosses
  • 1 tasseta de panses de Corint
  • 1/2 tasseta d'ametlles crues laminades
  • 1/2 tasseta de festucs crus
  • 2 culleradetes de comí molt
  • 1 culleradeta cardamom mòlt
  • aigua
  • sucre
  • oli i sal

PREPARACIÓ

Deixeu els festucs en remull amb aigua unes quantes hores i després peleu-los.
Retireu les cues de les panses i deixeu-les en remull una estoneta. Canvieu l'aigua un parell de vegades i ja les tindreu a punt.
Peleu les pastanagues i talleu-les a la juliana.
Poseu una mica d'oli en una cassola i estofeu-hi les pastanagues, a foc molt fluix, amb un parell de cullerades soperes de sucre. Tapeu la cassola i no les remeneu gaire perquè no es trenquin. Gairebé al final de la cocció, aromatitzau-les amb una mica de cardamom i afegiu les panses, els festucs i l'ametlla a la cassola. Remeneu-ho amb molta cura i deixeu que tot plegat s'acabi de coure una estoneta més amb la cassola tapada. Reserveu-ho.
Esbandiu unes quantes vegades l'arròs perquè perdi el midó. Reserveu-lo.
Aneu molt alerta amb el pas següent. Poseu una altra cassola, o una paella grossa, però que es pugui tapar bé, al foc amb un bon raig d'oli. Afegiu-hi una cullerada de sucre i remeneu-ho perquè es fongui. Tapeu la cassola i, després, afegiu-hi un bon raig d'aigua calenta. Heu de fer-ho amb molta cura, ja que en barrejar l'aigua amb l'oli calent us podríeu cremar amb els esquitxos que fa. Abaixeu el foc i quan la reacció de l'aigua i l'oli hagi minvat afegiu-hi el brou. Si el teniu una mica calent, millor.
Aboqueu-hi l'arròs que teniu reservat. Repartiu-lo perquè quedi ben estès per tota la cassola i poseu-ho a foc fort fins que arrenqui el bull. Després abaixeu-lo i deixeu que faci xup-xup amb la cassola tapada.
Aquest arròs no s'ha de remenar mentre es cou. Aneu-ne controlant la cocció aixecant la tapa i mirant-lo. Quan ja s'hagi begut unes 3/4 parts del brou, condimenteu-lo amb el comí mòlt. Remeneu-lo una mica per repartir el comí i torneu a tapar la cassola, però, aquesta vegada, per evitar que el vapor s'escapi, cobriu la tapa amb un drap. Deixeu que s'acabi de coure uns 5 minuts més, amb el foc al mínim. L'arròs ha de quedar cuit, però eixut, amb els grans gens pastosos.
Just abans de servir, repartiu per sobre de l'arròs les pastanagues amb fruita seca que teniu reservades.
Aquest arròs se sol servir d'acompanyament en plats de carn, mandonguilles...