Presa ibèrica amb salsa de xufles

INGREDIENTS

  • 600 g de presa ibèrica
  • oli de xufla
  • sal grossa
  • 50 g de mantega
  • 20 ml d'oli d'oliva verge extra
  • 1 ceba mitjana
  • 1/2 porro
  • 200 ml de concentrat de xufla de València
  • 150 ml de brou fosc
  • pebre blanc mòlt

PREPARACIÓ

Preparació del concentrat de xufla

1. Poseu en remull unes xufles de València.

2. Peseu-ne aproximadament 200 g.

3. Tritureu-ho amb 100 ml d'aigua.

4. Coleu-ho amb una gasa i un colador.

5. Si fa falta, afegiu-hi una mica d'aigua, fins a aconseguir uns 200 ml.



· Preparació de la salsa de xufla

1. Poseu en un cassó antiadherent la mantega i l'oli d'oliva. Quan estigui calent, afegiu-hi la ceba i el porro picolats. Deixeu-ho enrossir.

2. Quan estigui ros, afegiu-hi el concentrat de xufla i el brou. Salpebreu-ho i deixeu-ho coure uns minuts a foc mitjà. Tritureu la mescla i coleu-la en un xinès perquè quedi una textura perfecta.

3. Poseu-ho a coure altre cop uns minuts. La xufla fa que la salsa s'espesseeixi, amb la qual cosa no cal afegir-hi cap tipus de farina en preparar-la.



· Preparació de la carn

1. Pinzelleu una planxa o una paella amb oli de xufla o, si no n'hi ha, amb oli d'oliva, i escalfeu-ho.

2. Poseu-hi la carn, deixeu-la al gust dels comensals, i just al final afegiu-hi una mica de sal gruixuda. Deixeu-la daurada per les dues bandes i rosada per dins. Emplateu-la amb la salsa al damunt i serviu-la calenta.



La xufla de València és molt interessant per a aquest tipus de salses, ja que té una dolçor natural inigualable, que contrasta molt bé en combinacions amb carn de porc o pollastre.