Pogácsa (vajas pogácsa) (Pastissets de mantega) - Hongria
- Programa: Karakia
- Cuina: Mónika Janó, Esplugues de Llobregat
INGREDIENTS
- 1/2 kg de farina
- 250 g de mantega
- 10 g de llevat fresc
- 3 ous
- 1 cullerada de sucre en pols
- 100 ml de nata agra
- sal
PREPARACIÓ
Deixeu la mantega fora de la nevera una bona estona abans de començar el procés; això farà que sigui més tova i la pugueu treballar millor.
Passeu la farina i el sucre en pols pel sedàs. Aboqueu-ho sobre el marbre i doneu-li la forma d'un volcà.
Desfeu el llevat fresc en una mica de llet (o aigua) i afegiu-lo a la farina. Reserveu un ou per pintar més tard els pastisset. Dels altres 2 ous, separeu-ne les clares dels rovells i incorporeu-los, junt amb la mantega. Pasteu-ho a mà fins que n'obtingueu una massa homogènia i elàstica. Estireu-la amb el corró i doblegueu-la sobre ella mateixa quatre vegades. Deixeu-la reposar durant uns 20 minuts . Repetiu aquesta operació un parell de vegades més.
Al final, estireu la pasta fins que us quedi d'un gruix d'un dit. Amb la punta d'un ganivet, feu-hi unes marques tot al llarg i després tot a l'ample separades un parell de centímetres; us han de quedar marcats uns quadrets. Amb un tallapastes (o, si no en teniu, amb un got o una copa) talleu-ne porcions i col·loqueu-les en una safata, prèviament enfarinada. Bateu l'ou que heu reservat i pinteu les porcions. Enforneu-les uns 40 minuts a temperatura mitjana.
Passeu la farina i el sucre en pols pel sedàs. Aboqueu-ho sobre el marbre i doneu-li la forma d'un volcà.
Desfeu el llevat fresc en una mica de llet (o aigua) i afegiu-lo a la farina. Reserveu un ou per pintar més tard els pastisset. Dels altres 2 ous, separeu-ne les clares dels rovells i incorporeu-los, junt amb la mantega. Pasteu-ho a mà fins que n'obtingueu una massa homogènia i elàstica. Estireu-la amb el corró i doblegueu-la sobre ella mateixa quatre vegades. Deixeu-la reposar durant uns 20 minuts . Repetiu aquesta operació un parell de vegades més.
Al final, estireu la pasta fins que us quedi d'un gruix d'un dit. Amb la punta d'un ganivet, feu-hi unes marques tot al llarg i després tot a l'ample separades un parell de centímetres; us han de quedar marcats uns quadrets. Amb un tallapastes (o, si no en teniu, amb un got o una copa) talleu-ne porcions i col·loqueu-les en una safata, prèviament enfarinada. Bateu l'ou que heu reservat i pinteu les porcions. Enforneu-les uns 40 minuts a temperatura mitjana.