Placinte cu ciapa si brînza sazata (Pastissets amb ceba i formatge) - Orhei, Moldàvia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Lilia Terentii, els Pallaresos

INGREDIENTS

  • 1 kg i un quart de farina
  • 1/2 cub de llevat fresc
  • 1 ou
  • aigua
  • sal
  • Per al farciment:
  • 10 cebes
  • 4 ous
  • formatge fresc, del tipus "burgos"
  • sal

PREPARACIÓ

Preescalfeu el forn a uns 160º.
Escalfeu lleugerament un got d'aigua i desfeu-hi el llevat.
En un bol de mida grossa, poseu-hi la farina, l'ou, el llevat desfet i una mica de sal. Aneu-ho pastant a mà mentre amb l'altra mà hi aneu afegint un rajolí d'aigua.
Treballeu la massa fins que la seva consistència sigui elàstica. Tapeu el bol amb un drap i deixeu que la massa reposi unes 3 hores.
Per preparar el farcit, peleu i talleu menudes les cebes. Sofregiu-les en una paella amb un raig d'oli fins que el color sigui ben fosc.
Passeu la ceba sofregida a un bol i, un cop hagi refredat, afegiu-hi els ous. Remeneu-ho perquè quedi tot ben barrejat.
Poseu el formatge en un bol i aixafeu-lo amb una forquilla.
Un cop la massa hagi reposat, agafeu-ne porcions de la mida d'un puny. Estireu cada porció amb el corró i feu-ne una mena de pizzes.
Agafeu cada peça aplanada i, amb les mans -no amb el corró- estireu-la una mica més.
Esteneu una peça de massa sobre d'un drap. Repartiu-hi una mica de ceba sofregida, però que no quedi tota la superfície coberta. Escampeu-hi per sobre una mica de formatge (tampoc cal que quedi tot cobert). Tapeu-ho amb una altra peça de pasta. Repetiu dues vegades més l'operació de la pasta, la ceba i el formatge. Tot plegat cada plācinte ha de tenir tres capes de cada.
Aixequeu una de les vores del drap de tal manera que el plācinte es vagi enrotllant sol a mesura que estireu el drap.
Pinteu amb una mica d'ou batut la superfície dels rotlles.
Unteu lleugerament la safata del forn amb una mica d'oli suau i feu-hi coure els plācinte durant, més o menys, una hora i mitja.
Un cop trets del forn, deixeu-los refredar abans de tallar cada rotlle en porcions.