Pasus tolma (Farcellets de Quaresma) - Armènia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Gohar Assoian, Barcelona

INGREDIENTS

  • col
  • alls
  • llorer
  • llenties
  • cigrons
  • mongetes vermelles
  • bulgur
  • ceba
  • herbes aromàtiques (alfàbrega, estragó, coriandre, orenga, julivert...)
  • pebre negre
  • pebre vermell picant (opcional)
  • oli d'oliva
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Poseu una olla al foc amb força aigua; quan arrenqui el bull, escaldeu-hi la col partida per la meitat durant un parell de minuts. Traieu la col de l'aigua i deixeu-la escórrer. Torneu a posar aigua a l'olla amb un bon grapat de sal, uns quants grans d'all i un parell de fulles de llorer. Feu que bulli una estona i deixeu-la refredar. Quan aquesta aigua sigui ben freda, submergiu-hi les dues meitats de col que heu escaldat. Tapeu la cassola i deixeu-la reposar en un lloc temperat durant 4 o 5 dies. Passats aquests dies, ja tindreu la col fermentada i podrà aguantar fins a 10 dies a la nevera. D'aquesta manera tindreu fulles de col a punt per fer farcellets en qualsevol moment. Per preparar el farciment, deixeu en remull amb aigua freda durant 3 o 4 hores un grapat de cigrons, un de llenties i un de mongetes vermelles. L'aigua ha d'arribar fins a un dit per sobre dels llegums. En una altra cassola, poseu-hi el bulgur i deixeu-lo també en remull amb aigua freda durant 2 o 3 hores. Talleu una ceba a rodanxes fines i fregiu-la en una paella amb força oli d'oliva; salpebreu-la al vostre gust i afegiu a la paella els llegums i el bulgur ja escorreguts. Remeneu-ho perquè quedi tot ben barrejat i després condimenteu-ho amb les herbes aromàtiques que tingueu a mà. Tot plegat ha de coure uns 20 minuts a foc lent. Per fer els farcellets, agafeu una fulla de col i poseu-hi una cullerada de la barreja de llegums. Emboliqueu-ho i aneu posant els farcellets en una cassola, l'un a tocar de l'altre perquè en coure's no es desfacin. Quan ja tingueu tots els farcellets fets, poseu per sobre els trossos de fulles de col que siguin massa petits per farcir i aboqueu a la cassola un o dos gots d'aigua. No us ha de quedar aigualit. Deixeu que faci xup-xup uns 40 minuts, amb el foc ben fluix i la cassola tapada. Aquests farcellets se serveixen freds.

Anar al contingut