Pastís Mazarin de nabius i gerds

Imatge recepta de Pastís Mazarin de nabius i gerds

INGREDIENTS

  • 1 motlle circular de 20 cm de diàmetre, untat amb mantega i enfarinat
  • 90 g de farina
  • 50 g de daus de mantega freda
  • 1 cullerada de sucre de llustre
  • un pessic de sal
  • 1 rovell d'ou
  • 1 cullerada de vodka o aiguardent
  •  175 g de melmelada de nabius
  • 150 g d'ametlles escaldades
  • 75 g de mantega tova
  • 50 g de sucre de llustre
  • 2 ous
  • Mitja cullerada d'extracte d'ametlles
  • un pessic de sal
  • 1 cullerada de farina
  • 100 g de sucre de llustre
  • 1 cullerada d'aigua
  • 150 g de gerds

PREPARACIÓ

  1. Fem la massa barrejant la farina, la sal i el sucre. Hi afegim la mantega i la pastem fins que agafi una textura sorrenca. Barregem el rovell d'ou i el vodka i ho incorporem a la massa. Ho pastem suaument fins que quedi una massa fina.
  2. Aplanem la massa entre dos fulls de paper de forn per donar-hi una forma circular d'uns 2 mm de gruix. Untem el motlle amb mantega i l'enfarinem. Col·loquem la massa al motlle i la retallem, de manera que els costats sobresurtin uns 2 mm de la vora del motlle. Ho deixem a la nevera com a mínim 30 minuts o tota la nit. 
  3. Escalfem el forn a 160 °C (amb ventilador). Recobrim la massa amb paper de forn i posem uns pesos, mongetes seques o arròs sobre el paper. Posem el motlle en una safata i coem la massa uns 20 minuts. Retirem el paper de forn i els pesos i la deixem coure 10 minuts més. La traiem del forn i la deixem refredar.
  4. Mentrestant, fem el farciment. Torrem les ametlles en una paella fins que quedin daurades, remenant sense parat durant 3-4 minuts. Les posem en un plat i les deixem refredar (si les deixem a la paella, s'aniran torrant més). Un cop fredes, les triturem amb una picadora. Hi afegim la mantega, l'extracte d'ametlles, el sucre i la sal i ho tornem a picar. Hi incorporem els ous i la farina i ho tornem a picar breument.
  5. Escampem la melmelada sobre la base del pastís, i al damunt hi posem la pasta d'ametlles. Ho fiquem al forn i ho coem 30 minuts més o fins que quedi cuit del mig.
  6. Ho deixem refredar. Barregem el sucre de llustre amb una cullerada d'aigua (la justa per fer una pasta molt espessa). Ho escampem sobre el pastís i hi enganxem els gerds al damunt.

Consells

En comptes dels gerds es poden fer servir altres baies o talls de fruita, com ara préssec, pruna o albercoc.

El vodka fa que la massa quedi tova i trencadissa, però no hi dóna gens de gust d'alcohol.


Per avançar feina

En comptes de fer-la a casa, podem comprar una pasta trencada de bona qualitat.

Anar al contingut