Pastelitos criollos (Pastissets farcits de codonyat) - Córdoba, Argentina

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Jorge i Lali Pagni, Martorell

INGREDIENTS

  • 1 kg de farina
  • maizena
  • 2 culleradetes de sal
  • 70 g de mantega
  • 1 paquet de codonyat
  • margarina
  • sucre
  • aigua
  • oli suau

PREPARACIÓ

Barregeu la farina amb la sal i la mantega trossejada. Afegiu-hi un raig d'aigua ben freda i remeneu-ho amb una cullera de fusta. L'aigua, per anar bé, com més gelada millor. Aneu-hi afegint més aigua a mesura que la massa ho requereixi. Després pasteu-la a mà. Escampeu una mica de maizena pel marbre i seguiu pastant-la fins que no se us enganxi als dits. Feu-ne una bola, aplaneu-la lleugerament i deixeu-la reposar tapada amb un drap una bona estona.
Partiu la bola de massa en 4 porcions. Estireu cada porció amb els dits, donant-li una forma més aviat rectangular (els rectangles han de quedar bastant gruixuts). Espolseu una mica de maizena per sobre de cada rectangle i apileu-los. La maizena farà que no s'enganxin entre ells.
Amb un corró, aneu estirant cada rectangle, allargant-lo i aprimant-lo, però tornant-li a donar la forma rectangular.
Després, repetiu fins a 6 vegades aquesta operació: untar cada rectangle amb margarina fosa, espolsar-hi una mica de maizena, doblegar-lo per la meitat i estirar-lo amb el corró per tornar-li a donar la forma rectangular.
Per últim, emboliqueu amb paper film els rectangles de massa allargada, que hauran quedat força prims –caldrà doblegar-los un parell de vegades-, i deixeu-ho reposar dins la nevera una mitja hora.
Traieu la massa de la nevera, desemboliqueu-la i estireu-la al més fina possible. Talleu-ne porcions quadrades (us anirà molt millor si teniu un motllo). La pasta sobrera torneu-la a ajuntar i a aplanar ben prima per poder aprofitar-la i treure'n més quadrats.
Talleu el codonyat a daus. Poseu un dau de codonyat al mig d'un quadrat de pasta. Mulleu-vos els dits amb aigua i passeu-los pel voltant del quadrat. Poseu un altre quadrat de pasta al damunt, però fent que les puntes quedin al mig de cada costat. D'aquesta manera obtindreu una peça amb vuit puntes. Aplaneu la massa del voltant del codonyat perquè quedi ben marcada la seva forma. Passeu els dits mullats de nou amb aigua per sobre de la pasta i, per tancar-la i donar la forma de flor al pastisset, feu uns pessics a cada punta del quadrat de sota fent que s'enganxi al centre on hi ha el dau de codony.
Poseu força oli en una cassola de vores altes i aneu-hi fregint els pastissets fins que us quedin ben daurats. Deixeu els pastelitos sobre un paper absorbent perquè perdin l'excés d'oli.
En una cassola, prepareu un almívar lleuger amb aigua i sucre i aneu-hi remullant, un per un, cada pastisset. Han de quedar ben impregnats d'almívar.
Al final, per donar-hi un toc de color, hi podeu escampar una mica de macarrons de sucre de colors per sobre.
 
Anar al contingut