Pão de queijo (Pa de formatge) - Minas Gerais, Brasil

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Cristiane Murta i Elisvan Rufino, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1 kg de goma azeda (midó agre de mandioca)
  • 1 tasseta i mitja de llet
  • mitja tasseta d'oli suau
  • formatge ratllat o esmicolat
  • 4 ous
  • sal

PREPARACIÓ

Preescalfeu el forn a temperatura mitjana.
Aboqueu el midó de mandioca en un bol força gran, per poder treballar la massa més tard.
En una olla al foc, aboqueu-hi la llet, l'oli i una culleradeta curulla de sal. Remeneu-ho i, quan arrenqui el bull, ho aboqueu per sobre del midó de mandioca. Barregeu-ho amb l'ajut d'una cullera de fusta perquè no us cremeu. El secret, segons l'Elis, és barrejar-ho molt bé i deixar-ho reposar ben bé un quart d'hora, tapant el bol amb un drap.
Passat aquest temps, remeneu la massa amb els dits, per esmicolar al màxim els grumolls. Incorporeu-hi els ous, d'un en un mentre aneu pastant a mà. Si veieu que la pasta resultant és massa enganxosa, afegiu-hi més midó de mandioca. Rectifiqueu de sal si convé.
Incorporeu-hi el formatge i seguiu pastant uns minuts més.
De tant en tant, agafeu la bola de massa amb les dues mans, aixequeu-la i llanceu-la amb força de nou dins del bol. L'heu de treballar fins que la consistència sigui uniforme i compacta i no se us enganxi als dits.
Unteu amb oli la safata del forn.
Agafeu petites porcions de massa, feu-ne boles de la mida d'una nou i repartiu-les per la safata. Tingueu en compte de posar-les una mica separades, ja que augmenten de volum en coure.
Enforneu els panets uns 25-30 minuts, fins que tinguin un color lleugerament torrat. Us quedaran cruixents de fora i flonjos de dins.