Pamonha (Pastís de blat de moro i formatge) - Minas Gerais, Brasil

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Cristiane Murta i Elisvan Rufino, Barcelona

INGREDIENTS

  • 0,8 l de llet
  • 6 panotxes tendres
  • 3 cullerades de formatge semisec ratllat
  • 2-3 cullerades de sucre (millor si és sucre gruixut de canya)
  • 3-4 cullerades de mantega
  • 4 ous
  • canyella en pols
  • sal

PREPARACIÓ

Preescalfeu el forn a 180º.
Retireu les fulles de les panotxes, esbandiu-les a raig d'aixeta i desgraneu-les amb l'ajuda d'un ganivet.
Tritureu els grans de panís amb la llet força estona. Després, coleu-ho amb un colador de forats no gaire petits.
Barregeu el líquid obtingut amb 3 cullerades ben curulles de la pasta que us ha quedat al colar-lo, el formatge, el sucre (segons el vostre gust de dolçor) i una mica de sal.
Desfeu la mantega en una paella. Un cop desfeta, aboqueu-la al bol de la barreja i remeneu-ho.
Separeu les clares dels rovells i bateu-les una bona estona, tot i que no cal que arribin a punt de neu. Després hi afegiu els rovells i ho bateu una mica més.
Incorporeu els ous batuts al bol de la barreja del panís i remeneu-ho de nou. Condimenteu-ho amb la canyella en pols.
Unteu amb oli o mantega fosa un motlle de vores altes (de la mida de la safata del forn) i aboqueu-hi la barreja. Ha de coure durant uns 50 minuts, fins que quedi quallada de dins i daurada de sobre.
La Pamonha queda una mica més consistent que la crema catalana i se sol menjar per berenar. S'ha de servir calenta, mai freda (i no es recomana deixar-la d'un dia per l'altre)