Per començar, piqueu la ceba i sofregiu-la en una paella amb un raig d'oli i ben coberta d'aigua, perquè l'aigua ajuda a coure la ceba. Quan l'aigua s'hagi evaporat, la ceba és cuita i es comença a enrossir. Deixeu que s'enrosseixi a foc lent fins que quedi ben daurada.
Seguidament, afegiu-hi el tomàquet rallat i deixeu que continuï sofregint lentament durant una hora, fins que quedi una confitura fosca. Salpebreu-ho amb prudència.
A continuació, en una altra paella, ampla, amb un raig d'oli sofregiu els escamarlans, amb els caps i les cues separats. Els caps, sofregiu-los un parell de minuts, les cues només un i reserveu-ho.
Tot seguit, talleu la sèpia a daus, poseu-la a la paella sobre l'oli perfumat dels escamarlans juntament amb un cullerot d'aigua i deixeu-ho coure 5 minuts fins que l'aigua s'hagi evaporat i la sèpia es comenci a sofregir.
Mentrestant, poseu l'aigua a bullir amb els caps dels escamarlans i talleu el pollastre i el llom a daus i les salsitxes a rodanxes. Sense treure la sèpia de la paella, afegiu-hi els daus de pollastre i de llom, salpebreu-ho, deixeu-ho coure un minut, poseu-hi les salsitxes i el pebrot vermell, tallat i sense llavors, i deixeu-ho coure dos minuts més.
Seguidament, afegiu-hi el sofregit confitat, que heu fet al principi, i el xerès dolç i deixeu-ho sofregir tot junt durant 30 segons. Després, poseu-hi l'arròs, sofregiu-ho durant 30 segons més, aboqueu-hi l'aigua que ha bullit amb els caps, prèviament colada, i deixeu-ho bullir a foc mitjà durant uns 9 minuts. Passat aquest temps, incorporeu la picada a la paella i remeneu-ho una mica.
Finalment, obriu els musclos directament en un pot sobre el foc, peleu les cues dels escamarlans, tasteu el punt de sal de la paella, col·loqueu-hi a sobre les cues d'escamarlà i els musclos i poseu-ho al forn a 200 graus durant 4 minuts.
I ja per acabar, retireu la paella del forn, tapeu-la, deixeu-la reposar dos minuts i ja podeu portar-la a taula.