Pa de xocolata i avellanes
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Les avellanes de la recepta, són riques en greixos saludables, anomenats poliinsaturats, i també en vitamina E, tots dos nutrients importants per a la salut cardiovascular.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
250 g de farina fluixa
160 ml d'aigua mineral
150 g d'avellana torrada sense sal
50 g de sucre
20 g de xocolata de cobertura
5 g de llevat fresc
5 g de sal
1 cullerada de cacau en pols
1 rajolí de ratafia
PREPARACIÓ
- Posem un pot al foc. Hi posem 50 g d'avellana torrada sense sal, dues cullerades de sucre i, al mig del pot, un rajolí d'aigua mineral. Ho removem fins que s'evapori. Quan agafi densitat, ho traiem del foc i deixem que vagi refredant mentre remenem amb una cullera fins que cristal·litzin. Els estirem en paper sulfurat perquè es vagin refredant.
- Posem a escalfar 160 g d'aigua mineral.
- Agafem un atuell amb capacitat i hi posem 250 g de farina fluixa, 5 g de llevat fresc, una cullerada de cacau en pols i ho barregem. Un cop estigui tot ben integrat, fem la forma d'un volcà, deixant un forat al mig de la massa i hi posem l'aigua, que tindrem tèbia. Ho amassem.
- Trenquem dues preses de xocolata de cobertura (20 g) a trossos mitjans i els afegim al bol on tenim la massa del pa. Ho remenem perquè quedin ben repartits i hi afegim un rajolí de ratafia o algun altre aiguardent, ho barregem bé, ho compactem, ho emboliquem amb paper film i ho deixem reposar 30 minuts. En Marc fa servir un licor casolà, que ha reposat un mínim de 40 dies, i fet amb 1 l d'esperit de vi, 100 g d'avellana torrada, 100 g de nous seques, 1 anís estrellat, 3 canonets de canyella i 1 cullerada de mel.
- Piquem 100 d'avellanes torrades sense sal i les reservem.
- Piquem els 50 g d'avellanes cristal·litzades que ja tindrem redredades i les reservem.
- Quan la massa hagi reposat la mitja hora, l'aplanem i l'espolsem amb la meitat de la farina de l'avellana torrada. Ho tornem a amassar i quan estigui ben integrada, l'aplanem una altra vegada i hi afegim la farina d'avellana cristal·litzada juntament amb un polsim de sal. Ho tornem a amassar fins que estigui ben integrat, ho filmem i ho deixem reposar 30 minuts més.
- Passat aquest temps, arrebossem la massa del pa amb la farina d'avellana torrada que ens ha sobrat d'abans, hi fem un tall a dalt amb forma de creu i ho enfornem, damunt d'un paper sulfurat. Ha de coure 40 minuts a 210º.
- Un cop cuit, hi ratllem xocolata per damunt, en calent, i llestos.