Pa de pagès català IGP

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Marc Ribas i Manel Turull
  • Informació nutricional
    -Obre

    En l'elaboració del pa de pagès català (IGP) es fan servir farines de qualitat i poc refinades, d'aquesta manera es manté part del segó, i això fa que aquest pa tingui més vitamines, minerals i fibra que el pa blanc.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • Farina

  • Aigua
  • Massa mare
  • Sal

PREPARACIÓ

CARACTERÍSTIQUES DEL PA DE PAGÈS CATALÀ (IGP)

El Pa de Pagès Català (IGP) és un pa rodó girat, d'imatge rústica.

El seu format es fa manualment, i tenim la garantia que s'elabora amb farines de qualitat.

La crosta és gruixuda i cruixent, de color torrat, una mica esquerdada per la seva obertura en el moment de la cocció.

La molla és d'alveolat gran i irregular, donat que és resultat d'un procés artesà d'elaboració. És d'un color blanc, com les farines que s'hi utilitzen, i es manté tova al llarg del temps.

El Pa de Pagès Català és un pa de gran aroma i sabor, frescor, amb una certa acidesa i una textura agradable passades unes 8 o 9 hores des de la cocció.

Tot el procés d'elaboració es realitza de manera tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària.

Donat tot això, es pot consumir perfectament en 3 o 4 dies sense perdre'n la qualitat. 

Aquest pa s'ha d'elaborar cada dia! No es pot congelar ni fer-ne una precocció.

El Pa de Pagès Català (IGP) es presenta en fogasses de 500 g i 1 kg de pes aproximat, en peces senceres i sense tallar. El pa s'ha d'embolcallar individualment en el moment de la venda final al consumidor i, segons el reglament de la IGP, per a l'embolcall només són permeses les bosses de paper o qualsevol altre material sostenible i biodegradable respectuós amb el medi ambient. D'aquesta manera, la fleca artesana contribueix al manteniment del nostre medi ambient.

L'embutxacat del pa s'ha de fer dintre de l'establiment de venda, just abans de la venda del producte al consumidor final, perquè un embutxacat previ pot fer que la humitat de la molla passi a la crosta i que aquesta es torni tova i elàstica, disminuint  així el cruixent i la esponjositat del pa.

Totes les fleques integrades en el Consell Regulador donen el seu Pa de Pagès Català en una bossa oficial de la IGP amb l'etiqueta numerada del Consell Regulador. Si no és així, el pa que compri un consumidor no serà Pa de Pagès Català emparat en la IGP.

Anar al contingut