Pa de cervesa amb sègol ecològic

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Jordi Morera
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: L’espiga d’or, Vilanova i la Geltrú
  • Informació nutricional
    +Obre

    El pa de sègol conté el doble de fibra que el pa de blat, molt adequat per a combatre el restrenyiment

INGREDIENTS

  • Per a dos pans de quilo i mig:
  • 1,5 kg de farina de blat ecològica
  • 0,5 kg de farina de sègol integral ecològica
  • 400 g de llevat natural de sègol integral
  • 1.200 ml de cervesa
  • 50 g de sal
  • 15 g de malta torrada
  • 4 g de llevat de cervesa
  • 100 g de llavors i cereals torrats
  • flocs de civada
  • Suggeriment de presentació:
  • oli
  • sal en escates
  • botifarra d'ou (i embotits)

PREPARACIÓ

Per començar, en un bol, aneu-hi afegint tots els ingredients, tret dels flocs, i aneu-ho barrejant manualment durant mig minut. Seguidament, deixeu reposar aquesta massa durant 30 minuts. A continuació, traieu-la del bol i treballeu-la sobre el taulell donant-hi una sèrie de cops i plegant-la per tal d'aconseguir el pastat. Un cop pastada deixeu-la plegada en el mateix bol i deixeu-la reposar en bloc durant dues hores. Quan hagi passat aquest temps dividiu-la en dues peces de 1.800 g, doneu-los forma de barra i poseu-los en un motlle, cobert amb un drap i amb els flocs de civada a sobre. Seguidament, tapeu-lo amb un altre drap i deixeu-ho fermentar durant sis hores a 26ºC.

Mentrestant, preescalfeu el forn a 230ºC.

Tot seguit, poseu el pa a sobre d'una llauna de forn i enforneu-lo amb vapor, o amb una cassola amb aigua a dintre. Quan fiqueu el pa al forn, abaixeu la temperatura a 200ºC i deixeu-ho coure durant una hora i quinze minuts.

I ja per acabar, és un pa ideal per menjar-se'l sol, amb oli i sal, o bé amb embotits i podeu acompanyar-lo amb un got de cervesa.