Orahnjača (Pastís de nous) - Croàcia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Mirjana Rakuljić, la Palma de Cervelló

INGREDIENTS

  • 750 g de farina
  • 150 g de mantega
  • 250 g de sucre
  • 3 ous
  • sucre de vainilla
  • rom
  • 1 llimona
  • 1/2 kg de nous
  • 40 g de llevat de cervesa
  • 1/4 de l de llet

PREPARACIÓ

En un cassó barregeu una tasseta de llet, 2 o 3 cullerades de sucre i el llevat de cervesa. Us anirà millor si escalfeu lleugerament la llet abans de barrejar-ho. Deixeu reposar aquesta barreja en un lloc temperat (o ho podeu posar al forn a 50º) durant una estona. Pasteu a mà la farina amb la mantega, els ous i la barreja del llevat que teniu reservada fins que aconseguiu una massa uniforme. Deixeu reposar la bola de massa uns 45 minuts a forn molt baix, uns 30º, perquè la massa pugi. Trinxeu les nous; si ho preferiu, ho podeu fer meitat nous i meitat avellanes, també és molt gustós. Per fer el farciment, barregeu les nous trinxades amb la resta de sucre (uns 200 g), un polsim de vainillina, un raig de rom i un raig de llet i la ratlladura de la pell d'una llimona. Barregeu-ho tot fins que us quedi una massa força densa. Esteneu una làmina de paper de coure al forn sobre el taulell de treball; agafeu una part de la massa que heu tingut reposant, treballeu-la una mica amb les mans i esteneu-la amb un corró fins que us quedi ben prima. Repartiu-hi unes quantes cullerades del farciment i enrotlleu la pasta sobre si mateixa, com si fos un braç de gitano. Doblegueu una mica les dues puntes perquè el rotllo quedi tancat. Repetiu aquesta operació amb la resta de la massa i el farciment; per aquestes quantitats us poden sortir uns 3 o 4 rotllos. Poseu els rotllos en una safata amb un altre tros de paper de coure al forn. Preescalfeu el forn i coeu-hi els rotllos una mitja hora com a mínim a 175º. Si veieu que se us torra massa del damunt, tapeu-los amb un paper d'alumini. Deixeu refredar els rotllos abans de tallar-los; serviu les porcions d'aquest pastís de nous acompanyat d'un licor de nous o de prunes.