Olla aranesa

  • Programa: La cuina de l'Isma
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitja
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Olla aranesa
  • (per compartir)
  • 2 patates
  • 1/2 col
  • 3 pastanagues
  • 1 api
  • 1 ceba tendra
  • 2 porros
  • 1 os de pernil
  • costella de vedella
  • cansalada
  • cuixa de gallina
  • 1 botifarra crua
  • 1 botifarra negra
  • 1 botifarra blanca
  • mongetes seques
  • fideus (núm. 2)
  • Per a la pilota:
  • 1 ou
  • 1 gra d'all
  • julivert
  • pa sec
  • carn picada de porc
  • farina
  • llet

PREPARACIÓ

1. Comencem fent el brou: preparem una olla grossa al foc amb força aigua i la fem bullir. Hi afegim la cuixa de gallina, l'os de pernil i la costella de vedella.

2. Preparem, ara, la pilota de la Vall d'Aran: col·loquem el pa en un bol i el remullem amb la llet.

3. Salpebrem la carn de porc picada que farem servir per a la pilota. Cal ser generós amb la sal i el pebre amb les carns que, com aquesta, contenen molt de greix.

4. Afegim l'ou al bol on tenim la carn picada i ho anem barrejant tot bé amb les mans.

5. Piquem un gra d'all molt petit i l'afegim a la carn. Continuem barrejant-la amb les mans.

6. Hi afegim, ara, un trosset del pa que hem remullat amb llet. L'anem desfent amb les mans i l'anem barrejant amb la carn.

7. Piquem una mica de julivert i també l'hi afegim.

8. Mentrestant, anem escumant el caldo. L'escuma que generen les carns que tenim al brou és una barreja de sang i de brutícia que pot quedar a la pell i, per tant, l'hem d'eliminar.

9. Fem unes pilotes petites amb les mans, que en garantiran molt millor la cocció, i les anem enfarinant.

10. Preparem una paella al foc amb bastant oli i comencem a fregir-hi les pilotes que hem fet. Un cop les tinguem amb una primera marca, les reservem.

11. Ja hi podem abocar les mongetes, al brou. Les deixem que vagin fent durant mitja hora.

12. Hi afegim força sal grossa, al brou.

13. Tallem les verdures a trossets no gaire petits: la col, les pastanagues, l'api, la ceba tendra i els porros. Tallem les patates a dauets i afegim totes les verdures al brou.

14. Tallem a trossets molt petits un tall de cansalada i piquem una mica d'all. Ho introduïm tot en el morter i ho aixafem amb la mà de morter. Hi afegim un polsim de farina i ho continuem picant.

15. Tirem aquesta picada al brou i la fem desfer.

16. Afegim, ara, els fideus a l'olla on tenim el brou; esperem uns 20 minuts i ja els tindrem fets.

17. Un cop tinguem la pasta gairebé feta, hi afegim les pilotes i les botifarres. 10 minuts més i ja tindrem la nostra olla aranesa acabada!

* Ens recomana el nostre convidat, l'Andreu Vidal, menjar aquest plat d'un dia per l'altre. Deixem refredar l'olla aranesa a la nevera i després en traiem la capa de greix de la superfície.