Ochinchín (Guisat de bledes amb gambes i ou dur) - Cuba

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Maria Elena Plutín i Jorge Mata, Barcelona

INGREDIENTS

  • 10 gambes
  • 5 ous durs
  • 1 tomàquet gros
  • bledes
  • julivert
  • tàperes

PREPARACIÓ

Renteu i talleu el tomàquet a rodanxes més aviat primes. Cobriu el fons d'una safata rectangular de terrissa que pugui anar al forn amb aquestes rodanxes. Trinxeu unes quantes fulles de julivert i escampeu-les per sobre el tomàquet. Talleu les fulles de les bledes i aprofiteu-ne només les penques. Trieu-ne 10, renteu-les i talleu-les de la mateixa mida. Distribuïu-les sobre el tomàquet i julivert que ja teniu, posant-les en dos "blocs" de cinc: tres penques horitzontals i dues de verticals, a banda i banda. Renteu les gambes (o llagostins) i talleu-los els bigotis. Disposeu-ne cinc a sobre de cada "bloc" de penques de bleda. Partiu els ous durs per la meitat i repartiu-los al voltant de la safata. Escampeu-hi unes quantes tàperes i una mica més de julivert trinxat per sobre i enforneu-ho, a foc suau (només amb el foc de sota), fins que les gambes siguin cuites.
L'Ochinchín es considera el plat més sagrat de la santeria cubana.