Obara in ajdovi zganci (Cassola de pollastre amb farinetes de fajol) - Eslovènia

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Simona Skrabec, Barcelona

INGREDIENTS

  • 300 g de pollastre
  • 1 ceba
  • 1 pastanaga
  • 1 porro
  • 1 api
  • 150 g de pèsols
  • julivert
  • oli, sal i pebre
  • 2 dl de nata fermentada
  • farina
  • Per a les farinetes:
  • 200 g de farina de fajol
  • 1,5 l d'aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Talleu la ceba, la pastanaga, el porro i un tros d'api a trossets i sofregiu-ho en una cassola amb una mica d'oli d'oliva. Afegiu a la cassola els pèsols i el pollastre, també tallat. Trinxeu unes quantes fulles de julivert i afegiu-les a la cassola. Remeneu-ho una mica i, al cap d'uns minuts, aboqueu-hi aigua calenta fins que quedi gairebé tot cobert. Salpebreu-ho al vostre gust i deixeu que faci xup-xup fins que vegeu que tant el pollastre com les verdures s'han estovat. Per lligar la salsa que es farà a la cassola, desfeu una culleradeta de farina en una mica d'aigua freda i afegiu-hi la nata fermentada (que podeu substituir per crema de llet). Barregeu-ho i aboqueu-ho a la cassola. Remeneu-ho i deixeu-ho coure uns 10 minuts més, perquè la farina es cogui i la salsa quedi lligada. Per preparar les farinetes de fajol, poseu a bullir una olla amb aigua i sal. Quan arrenqui el bull aboqueu-hi, de cop, tota la farina de fajol i espereu que l'aigua la cobreixi. Just abans que vessi, abaixeu el foc i enfonseu el mànec d'una cullera de fusta al mig, per fer un forat a la "bola" de farina. Tapeu l'olla i deixeu que es faci al vapor durant 20 minuts. Retireu l'olla del foc i traieu-ne una mica més de la meitat de l'aigua, que reservareu en un altre recipient. Treballeu la massa amb una forquilla i, si cal, afegiu-hi una mica de l'aigua de la cocció que teniu reservada. Us ha de quedar una massa d'una certa consistència. Deixeu-la reposar un parell de minuts i talleu-la en petites porcions que podeu servir dins un bol amb mantega fosa pel damunt.
Aquestes farinetes acompanyen molt bé qualsevol tipus de carn amb salsa; també es poden menjar per esmorzar o berenar, amb iogurt o llet tèbia.