Nius de paella de marisc

INGREDIENTS

  • 250 g de gambes crues i sense pelar
  • 200 g de cocotxes de bacallà o de rap americà
  • 600 g de cloïsses i musclos preparats i nets 
  • 1 ceba mitjana pelada i tallada ben fina
  • 1 bulb petit de fonoll tallat ben fi
  • 2 grans d'all pelats i tallats
  • 1 xoriço per cuinar
  • 1 pessic generós de safrà
  • 2 cullerades d'oli d'oliva
  • 150 g de brots de bròquil morat
  • 150 ml de vi blanc sec
  • 750 ml de brou de peix
  •  
  • Per als nius de vermicelli:
  • 140 g de fideus vermicelli d'arròs
  • 2 cullerades de mantega tova per al motlle
  • Motlle de muffins de 6 forats

PREPARACIÓ

  1. Escalfem el forn a 200°.
  2. Pelem i tallem la ceba, el fonoll i l'all. Escalfem l'oli en una cassola grossa amb tapa i ho ofeguem tot durant 10 minuts.
  3. Posem els fideus en un bol i hi tirem aigua bullent al damunt. Els deixem uns 45 segons, fins que quedin prou flexibles, però encara durs. Els escorrem i els escampem sobre un drap de cuina net per retirar-ne l'excés d'aigua. Els eixuguem amb un altre drap fins que quedin ben secs. Untem 6 forats del motlle de muffins amb la mantega i hi col·loquem els fideus, de manera que arribin fins al capdamunt (després s'encongiran una mica). Fiquem els fideus al forn durant uns 30 minuts, o fins que quedin cruixents i daurats.
  4. Tallem el xoriço en rodanxes fines, l'incorporem a la cassola amb la base de verdura i ho fregim tot sense tapar durant uns 8-10 minuts, fins que quedi daurat. Hi afegim el vi blanc i el safrà, ho deixem a foc lent un minut i hi incorporem uns 750 ml de brou. Tot seguit, fem que arrenqui el bull.
  5. Hi incorporem les cocotxes, les gambes i les tiges del bròquil i remenem la salsa. Ho deixem a foc lent un minut i hi afegim els musclos, les cloïsses i les puntes del bròquil. Ho impregnem tot bé amb la salsa, tapem la cassola i apugem el fogó. Ho deixem coure uns 3 minuts amb la tapa.
  6. Traiem la tapa i ho posem tot en un bol gros passant-ho per un colador. Tornem a posar el líquid a la cassola i el coem a foc lent uns 20 minuts, fins que es redueixi a la consistència que vulguem (se'n pot fer un brou o una salsa consistent).
  7. Retirem unes quantes closques de musclos i cloïsses del brou i les descartem. Mentrestant, mantenim calent el brou fins que s'acabi de reduir.
  8. Traiem els vermicelli del forn i els col·loquem en plats fondos. Posem un cullerot de marisc a cada niu i hi posem la salsa al damunt. Col·loquem el marisc i la verdura al voltant de cada niu. 

Per avançar feina

Es pot fer tot amb antelació i després escalfar-ho.

 
Consells

El brou es pot comprar fet, en comptes de preparar-lo.