Mutabbak (Timbal d'arròs) - Iraq

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Pius Alibek, restaurant Mesopotàmia, Barcelona

INGREDIENTS

  • mero (o qualsevol altre peix)
  • curri
  • cúrcuma
  • cebes
  • tomàquets
  • arròs
  • sal i oli

PREPARACIÓ

Talleu el mero i adobeu-lo amb sal, curri i cúrcuma.
Escalfeu oli en una paella i fregiu-hi el mero, volta i volta, i el reserveu.
Agafeu un parell de cebes, talleu-les i coeu-les en una cassola alta amb l'oli de fregir el peix. Quan la ceba sigui cuita, incorporeu-hi un parell de tomàquets, tallats petits. Afegiu-hi curri, cúrcuma, sal i aigua (en quantitat suficient per poder-hi coure després l'arròs). Passats uns 10 minuts tindreu aquest brou llest.
Reserveu uns quants cullerots de brou i, en aquesta mateixa cassola, disposeu els talls de mero fregits per sobre del sofregit caldós que us queda i, per sobre del peix, l'arròs, prèviament rentat.
Afegiu-hi el brou que teniu reservat tot just un dit per sobre de l'arròs (és la mida per obtenir-ne una bona cocció).
Deixeu-ho coure fins que l'arròs hagi absorbit tot el brou.
A l'hora de servir-ho haureu de tombar la cassola sobre un plat. D'aquesta manera us quedarà com un timbal amb l'arròs com a base, el peix al mig i les verdures (la ceba i el tomàquet) a dalt de tot.
Per acompanyar aquest plat amaniu ceba tallada amb sumac, sal i un bon raig d'oli d'oliva.