Mona tradicional (Pasta de moda)
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Rosa Balsebre
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Restaurant: Forn de Baix
- Dieta: Vegetariana
- Informació nutricional -Obre
Fer la pastisseria a casa és una bona manera de millorar-ne el perfil nutricional (contraposada a la industrial) ja que podem controlar millor la bona qualitat dels ingredients.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
- Ingredients per a 1 mona:
- 50 ml d'oli d'oliva verge extra
- 150 ml d'aigua
- 5 g de coriandre (celiandre)
- 5 g de matafaluga (anís verd)
- 60 g de llevat fresc
- 50 g de massa mare (lleute)
- 100 g de sucre
- 500 g de farina
- 1 ou
- anís (opcional)
- essència de llimona (esperit de llima)
- Per a l'acabament:
- 2 ous
- anissets de colors
PREPARACIÓ
Per començar, bulliu els ous, en un cassó al foc durant 12 minuts.
Mentrestant, poseu en un cassó l'aigua, el coriandre i la matafaluga i feu-ho bullir durant 5 minuts.
Per fer la massa, poseu en un bol gros l'oli i el sucre. Quan l'aigua hagi bullit, traieu-la del foc, coleu-la i aboqueu-la damunt de l'oli, escaldant-lo, i amb l'ajuda d'una espàtula, remeneu-ho fins que arribi a una temperatura d'uns 30 graus, o quan pugueu tocar-lo sense cremar-vos. Després, afegiu-hi l'anís, l'essència de llimona, l'ou, el llevat mare i el llevat esmicolat i remeneu-ho tot amb les mans. Seguidament, afegiu-hi la farina a poc a poc i aneu-ho remenant amb les mans fins que quedi una pasta tirant a fina.
Tot seguit, dividiu la pasta en porcions. Per una mona d'un ou necessiteu uns 200 grams de pasta, i per cada ou que vulgueu afegir a la mona, heu d'incrementar la quantitat de pasta en 100 grams.
Finalment, doneu forma de peix a la pasta, poseu-hi l'ou dur al lloc de l'ull, pinteu-la amb ou batut, deixeu-la fermentar a temperatura ambient fins que dobli el seu volum, 30 minuts com a mínim, i deixeu-la coure al forn, prèviament preescalfat, a 170 graus durant uns 20 minuts. Quan estigui dauradeta, retireu-la del foc, deixeu-la refredar i, mentre es refreda, bateu un ou, torneu a pintar la mona, escampeu-hi els anissets per sobre i deixeu-la refredar del tot.
I ja per acabar, ja podeu servir la mona.
Mentrestant, poseu en un cassó l'aigua, el coriandre i la matafaluga i feu-ho bullir durant 5 minuts.
Per fer la massa, poseu en un bol gros l'oli i el sucre. Quan l'aigua hagi bullit, traieu-la del foc, coleu-la i aboqueu-la damunt de l'oli, escaldant-lo, i amb l'ajuda d'una espàtula, remeneu-ho fins que arribi a una temperatura d'uns 30 graus, o quan pugueu tocar-lo sense cremar-vos. Després, afegiu-hi l'anís, l'essència de llimona, l'ou, el llevat mare i el llevat esmicolat i remeneu-ho tot amb les mans. Seguidament, afegiu-hi la farina a poc a poc i aneu-ho remenant amb les mans fins que quedi una pasta tirant a fina.
Tot seguit, dividiu la pasta en porcions. Per una mona d'un ou necessiteu uns 200 grams de pasta, i per cada ou que vulgueu afegir a la mona, heu d'incrementar la quantitat de pasta en 100 grams.
Finalment, doneu forma de peix a la pasta, poseu-hi l'ou dur al lloc de l'ull, pinteu-la amb ou batut, deixeu-la fermentar a temperatura ambient fins que dobli el seu volum, 30 minuts com a mínim, i deixeu-la coure al forn, prèviament preescalfat, a 170 graus durant uns 20 minuts. Quan estigui dauradeta, retireu-la del foc, deixeu-la refredar i, mentre es refreda, bateu un ou, torneu a pintar la mona, escampeu-hi els anissets per sobre i deixeu-la refredar del tot.
I ja per acabar, ja podeu servir la mona.