Mojito en coco (Peix amb coco) - Maracaibo, Veneçuela

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Gleysi Garcia Adrianza, l'Hospitalet de Llobregat
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Menys d'una hora
  • Dieta: Sense lactosa

INGREDIENTS

  • 2 kg de bacallà fresc
  • 1 l de llet de coco
  • 1 ceba grossa
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd
  • 6 grans d'all
  • 1 fulla de llorer
  • 3 cullerades de mostassa americana
  • 3 cullerades de panses de Corint
  • 3 cullerades de tàperes
  • 3 cullerades de pa ratllat
  • 1/2 pot d'olives farcides
  • 2 cullerades d'aliño del campo
  • 2 ous
  • aigua
  • sal i pebre

PREPARACIÓ

Peleu i trinxeu menuda la ceba i els alls. Talleu a daus ben petits els pebrots. Reserveu-ho.
Poseu els talls de peix en una cassola amb aigua abundant, que els talls de bacallà quedin ben coberts. Deixeu la cassola al foc, que el peix es vagi coent.
En una altra cassola, poseu-hi la llet de coco i aboqueu-hi les verdures que teniu tallades menudes. Afegiu-hi el llorer i salpebreu-ho al vostre gust. Condimenteu-ho amb una cullerada d'aliño del campo, que donarà el gust característic al plat. Remeneu-ho i deixeu que faci xup-xup.
Un cop tingueu el bacallà cuit, retireu-lo de la cassola i deixeu-lo refredar una mica. Després, esmicoleu-lo.
Quan l'olla de llet de coco s'hagi reduït força -veureu que la consistència és molt cremosa- afegiu-hi el peix esmicolat. Retireu la fulla de llorer. Remeneu-ho perquè el peix quedi ben impregnat de la salsa i deixeu que segueixi fent xup-xup.
Talleu les olives farcides a rodanxes. Poseu-les en un plat, juntament amb les tàperes i les panses, i adobeu-ho amb la mostassa. Aboqueu-ho a la cassola del peix. Remeneu-ho i, amb 4 o 5 minuts més de cocció, ja hi podreu afegir els ingredients que falten per completar aquesta cassola: els ous (afegiu-los d'un en un, remenant perquè quedin ben integrats) i el pa ratllat, que ajudarà a espessir-ho una mica.
Un parell de minuts més al foc i ja tindreu el mojito a punt per servir.
 
Nota:
A Veneçuela, aquest plat es prepara amb corbina, però aquí no se'n troba. El peix més semblant a la corbina, pel que fa a la consistència i la textura, és el bacallà fresc.
Si no trobeu aliño del campo (en botigues especialitzades en productes llatinoamericans) podeu preparar un aceite onotado, o sigui, oli amb onoto, que fareu barrejant 1 tassa d'oli de gira-sol amb 4-6 cullerades de llavors d'onoto (achiote). Deixeu-ho reposar una mitja hora i després escalfeu l'oli fins que tingui un color vermellós, procurant que no arribi a bullir. Un cop fred, coleu-lo i guardeu-lo en un pot a la nevera per poder-lo utilitzar.
 
Anar al contingut