Meze de navalles

INGREDIENTS

  • 50 g d'arròs integral cru (100 g d'arròs integral cuit)
  • 6 navalles
  • 1 ceba petita tallada ben fina
  • 4 grans d'all triturats
  • 8 cirerols trossejats
  • 1 xili petit, sense les llavors i tallat ben fi
  • 1 cullerada de vinagre de vi negre
  • 1 pebrot vermell petit, sense les llavors i tallat ben fi
  • 1 cullerada de menta seca
  • 2 branquillons de julivert tendre
  • 2 cullerades d'oli d'oliva i una mica més per amanir
  • un pessic de sal

PREPARACIÓ

  1. Coem l'arròs seguint les instruccions del paquet. L'escorrem i el deixem refredar i assecar a l'escorredor.
  2. Posem aigua a bullir en una olla. Preparem al costat un bol d'aigua amb glaçons. Quan l'aigua bulli, hi fiquem les navalles de 3 en 3. Les traiem gairebé immediatament amb unes pinces i les fiquem a l'aigua freda. Han d'obrir-se, però sense coure's. Ho fem amb totes les navalles i reservem 6 meitats de closca.
  3. Traiem les navalles de les closques i les preparem. Rentem i eixuguem les closques i les reservem per servir. Amb unes tisores, tallem la bossa negra de les navalles, en traiem el "bec" i les tallem a trossets.
  4. Posem en una paella grossa antiadherent una cullerada d'oli d'oliva, l'all, la ceba, el xili, els tomàquets i els pebrots. Ho fregim tot a foc mitjà fins que els tomàquets i la ceba s'estovin. Ho batem (amb una batedora de mà, en un recipient alt) amb el vinagre per fer-ne una pasta fina.
  5. Netegem la paella i hi posem una cullerada d'oli d'oliva. Escalfem l'oli i hi afegim l'arròs integral. El fregim uns 10 minuts o fins que quedi daurat i cruixent. Durant els últims 2 minuts hi afegim les navalles.
  6. Posem salsa al fons de la closca, i al damunt hi col·loquem l'arròs cruixent, les navalles i el pebrot. Hi escampem menta seca i julivert pel damunt. Ho amanim amb oli d'oliva.
  7. Ho repetim fins a completar les 6 meitats de closca.