Marmitako

  • Programa: La cuina de l'Isma
  • Cuiner: Isma Prados
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • Marmitako
  • 2 cebes
  • 1 porro
  • 2 pastanagues
  • tiges de julivert
  • 1 vaset de txakolí
  • llom de tonyina (800 g)
  • 1 gra d'all
  • 4 pebrots verds
  • 1 pebrot vermell
  • 1 kg patates
  • 3 nyores

PREPARACIÓ

1. Comencem el nostre marmitako fent el brou. Rostim unes espines de la tonyina en una paella.

2. Paral·lelament, posem força aigua en una olla perquè arrenqui el bull.

3. Tallem una ceba per la meitat i fem dos talls longitudinals en forma de creu al porro. Pelem les pastanagues i afegim tota aquesta bresa a l'olla on tenim l'aigua bullint. També hi posem les tiges de julivert.

4. Quan tinguem ben rostides les espines, les afegim al brou. Deixem que el brou bulli suaument. Al cap de 20 minutets, aproximadament, tindrem acabat aquest brou.

5. Ara, afegim al brou el got de vi blanc, txacolí, perquè tingui més personalitat.

6. Tallem la ceba que ens queda i els pebrots -el vermell i els pebrots verds- a trossets molt petits. Piquem un gra d'all.

7. A continuació, posem una cassola al foc amb un rajolí d'oli. Quan tinguem l'oli ben calent, hi afegim els trossets de ceba i el gra d'all.

8. Amb la cassola a foc fort, hi afegim ara el pebrot vermell i el verd. Deixem que les verdures vagin suant.

9. Pelem i esberlem les patates. El midó de la patata serà el principal responsable d'espessir el brou.

10. Posem els trossets de patata directament a la cassola, al damunt del sofregit. Deixem que les patates es vagin enrossint lleugerament amb les verdures durant uns 5 minuts.

11. Rehidratem les nyores en aigua i els hi traiem tota la polpa; l'anem rascant amb la punta del ganivet. L'afegim a la cassola.

12. Amb un colador, anem tirant una mica del brou que hem fet amb un cullerot directament a la cassola, fins que ho cobreixi tot.

13. Tallem a daus el llom de la tonyina i els hi afegim bastant pebre negre acabat de moldre.

14. La patata ho va lligant tot plegat. En aquest punt, hi afegim una miqueta de sal.

15. Posem una altra paella al foc amb un rajolí d'oli per marcar els trossos de tonyina. Hi passem els daus de tonyina i els deixem a banda.

16. Un cop els tinguem marcats, els afegim a la cassola. Al cap d'uns segons, ja ho tenim fet!