Mantu (Raviolis afganesos) - Kabul, Afganistan

INGREDIENTS

  • 1/2 kg de farina
  • 1/4 de kg de carn picada (xai o vedella)
  • 2 tomàquets
  • 3 cebes
  • 1 iogurt
  • 1 tassa de dhal (llegum)
  • coriandre mòlt
  • pebre negre
  • aigua
  • sal i oli

PREPARACIÓ

Prepareu la pasta barrejant la farina amb l'aigua que admeti. Pasteu-la durant uns 10 minuts i deixeu-la reposar tapada amb un drap. Us ha de quedar compacta i elàstica.
Mentrestant, prepareu el farciment. Peleu i trinxeu ben menuda una ceba. Sofregiu-la en una paella amb una mica d'oli junt amb la carn picada. Salpebreu-ho al gust i condimenteu el sofregit amb una mica de coriandre mòlt. Reserveu-ho.
Prepareu la salsa que acompanyarà la pasta. Trossegeu els tomàquets. Peleu i talleu a bocins les altres dues cebes. Sofregiu-ho en una paella amb bastant oli. Saleu-ho generosament. A mig sofregir, afegiu-hi un bon raig d'aigua i deixeu que segueixi fent xup-xup.
Poseu un cassó al foc amb aigua i feu-hi coure els dhal. Un cop cuit el llegum, afegiu-lo a la paella de la salsa.
Espolseu una mica de farina damunt del marbre i, amb un corró, esteneu la pasta ben fina, però vigilant que no es trenqui. Talleu-la en porcions rodones; si no teniu un tallapastes, podeu utilitzar un got, una tassa...
Agafeu una rodona de pasta i farciu-la amb una culleradeta de carn picada. Doblegeu-la per la meitat i tanqueu-la --com si féssiu una cresta-- segellant les vores amb l'ajut d'una forquilla.
Unteu cada ravioli amb una mica d'oli perquè no s'enganxin els uns amb els altres en coure. Poseu aigua en una vaporera i feu-hi coure la pasta durant uns 20 minuts. Si no disposeu d'una vaporera, podeu posar aigua en una olla o cassola de vores altes i la pasta dins un cistellet foradat o un colador, però vigilant que no hi toqui l'aigua.
Quan la pasta sigui cuita, passeu-la a una safata de servir. Repartiu-hi per sobre el iogurt i la salsa de sofregit i llegum, i ja ho podeu portar a taula.
 
Nota:
Si no teniu temps per preparar la pasta podeu utilitzar un rotllo de pasta preparada. I si no trobeu dhal, podeu posar-hi cigrons o llenties. També podeu canviar el iogurt per formatge de cabra, que haureu d'esmicolar per sobre de la pasta.