Mansaf (Estofat de xai i pollastre) - Jordània

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Nàdia Ayasreh, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1 espatlla de xai
  • 3 o 4 quarts de la cuixa de pollastre
  • jameed (iogurt sec)
  • ceba
  • menta
  • arròs
  • pinyons
  • ametlles laminades
  • oli d'oliva
  • julivert
  • safrà
  • aigua

PREPARACIÓ

Demaneu a la carnisseria que us tallin l'espatlla de xai en 5 o 6 trossos.
Si trobeu jameed, deixeu-lo en remull el dia abans. Després, trossegeu-lo i tritureu-lo amb aigua. Repetiu aquesta operació unes tres vegades, fins que no us quedin residus sòlids. En tot cas, com que és molt difícil que pugueu aconseguir boles de jameed, substituïu-lo per iogurt natural (desfeu 3 o 4 iogurts naturals en un litre d'aigua, més o menys)
Poseu el xai en una cassola, sense gens d'oli ni aigua, i feu-lo coure durant uns 5 minuts. Després, afegiu-hi un parell de gots d'aigua i que segueixi coent uns 15 minuts més, amb la cassola tapada.
Afegiu el pollastre a la cassola, amb una miqueta més d'aigua ¿que quedi mig cobert-, i que es cogui barrejat amb el xai. Passats uns quants minuts, afegiu-hi més aigua, que el tall quedi mig cobert. Tot plegat ha de coure uns 45 minuts.
Després, aboqueu a la cassola el jameed desfet, o la barreja de iogurt i aigua, i aromatitzeu aquest estofat  amb unes quantes fulles de menta fresca, la ceba pelada i tallada a trossos grossos i un parell de culleradetes de safrà. Deixeu que faci xup-xup uns 15 minuts més, amb la cassola tapada.
A banda, prepareu un arròs bullit per acompanyar el tall. Un cop cuit, escorreu-lo perquè els grans no quedin molt enganxats.
Fregiu els pinyons amb una mica d'oli. Reserveu-los. Fregiu, també, les ametlles laminades. Aneu amb molt de compte amb la temperatura de l'oli, que la fruita seca es pot cremar de seguida.
Poseu tot l'arròs en una safata de sevir de mida grossa. A sobre, repartiu-hi els talls de xai de pollastre i escampeu-hi pel damunt els pinyons i les ametlles. L'últim toc el donarà el julivert, trinxat ben menut.
A banda, coleu el suc de la cocció (la barreja d'aigua, iogurt, ceba i menta) i serviu-lo en gots o salseres perquè cadascú se'n posi al seu plat.