Mandonguilles de tonyina i formatge “ricotta”

  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Conxeta Rocher
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: Etrúria, La Garriga
  • Informació nutricional
    +Obre

    Les tàperes son la poncella d'un arbust molt estès pel Mediterrani. Es molt ric en flavonoids que li atorguen propietats antiinflamatories.

INGREDIENTS

  • Per a 4 persones:
  • Per a la massa de les mandonguilles:
  • 200 g de tonyina en oli
  • 200 g de formatge tipus “ricotta”
  • 50 g de formatge parmesà ratllat
  • 15 g de tàperes
  • 1 cullerada sopera de ceba tendra trinxada
  • 1 cullerada sopera de julivert trinxat
  • 50 g de pa ratllat
  • sal
  • pebre
  • Per arrebossar i fregir:
  • pa ratllat
  • oli d'oliva
  • Per a l'amanida:
  • 150 g d'enciams variats
  • 1 pastanaga
  • 18 cirerols de pera (tomàquets cherry)
  • 50 g de panses de Corint
  • 50 g de pinyons
  • 50 g de formatge grana padano
  • Per a la vinagreta:
  • 5 cullerades d'oli d'oliva arbequina
  • 1 cullerada de mel de taronger
  • 2 cullerades de vinagre balsàmic
  • sal
  • pebre
  • 3 tàpers (un de petit per a la vinagreta)

PREPARACIÓ

Per començar, escorreu bé la tonyina, que no hi quedi oli, esmicoleu-la amb un ganivet, poseu-la en un bol, juntament amb el formatge “ricotta” i el parmesà ratllat i barregeu-ho tot una mica amb una forquilla, fins que quedin unificats els tres ingredients. Seguidament, afegiu-hi les tàperes picades, la ceba trinxada, el julivert trinxat, la sal, el pebre i el pa ratllat fins a obtenir la textura que busqueu. La massa ha de quedar prou compacta per poder fer les mandonguilles. Tot seguit, agafeu porcions de la pasta amb la mesura d'una cullera sopera i doneu-los una forma ben arrodonida, esclafant-les una mica amb les mans perquè quedin rodones però un xic aplanades. Després, passeu-les pel pa ratllat i fregiu-les en oli d'oliva. Un cop daurades, posem les mandonguilles en un plat amb paper absorbent abans de servir-les.

Per fer la vinagreta, poseu tots els ingredients de la vinagreta dins d'un got –l'oli, el vinagre, la mel, la sal i el pebre-, emulsioneu-ho amb el batedor i reserveu-ho.

Per fer l'amanida, peleu i ratlleu la pastanaga, talleu els cirerols per la meitat, poseu-los en un bol juntament amb els enciams variats, les panses i els pinyons (en reservem alguns per decorar), barregeu-ho tot amb l'ajuda de dues culleres i amaniu-ho amb la vinagreta.

Finalment, feu uns quants encenalls del formatge grana padano i poseu-los pel damunt de l'amanida, juntament amb una mica de pebre acabat de moldre i algun pinyó com a guarnició.

I ja per acabar, poseu les mandonguilles i l'amanida en carmanyoles separades i poseu la vinagreta en un petit recipient.