Maki sushi (Rotllets d'arròs) - Japó

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Yumiko Yamanouchi, Sant Jaume d'Enveja

INGREDIENTS

  • làmines d'alga nori
  • arròs especial per a sushi
  • vinagre suau
  • cogombre
  • tonyina
  • maionesa
  • Estris especials:
  • makisu (estoreta de bambú)

PREPARACIÓ

Bulliu l'arròs. Un cop cuit, escorreu-lo. En un bol, barregeu l'arròs amb un raig de vinagre suau, remeneu-lo bé i reserveu-lo.
Peleu el cogombre i talleu-lo a trossos d'uns 10 cm. De cada tros, tallant-lo de llarg, feu-ne bastonets.
Prepareu una salsa barrejant la maionesa amb la tonyina esmicolada (cal que deixeu escórrer bé la llauna, per tal que no tingui gens d'oli).
Esteneu el makisu per poder-hi treballar. Agafeu la làmina d'alga nori, passeu-la per sobre de la flama dels fogons unes quantes vegades, per tots dos costats, i poseu-la sobre l'estoreta (makisu). Cobriu la làmina de nori amb una capa d'arròs, poseu-hi unes quantes tiretes de cogombre per sobre i una capa de la salsa de maionesa i tonyina que teniu reservada. Ajudeu-vos amb el makisu, prement-lo a poc a poc mentre l'aneu caragolant, per tal d'obtenir un caneló. Us quedarà la làmina negra del nori embolcallant l'arròs.
Talleu aquest caneló en porcions d'uns 2 cm de gruix (per poder-les menjar d'una sola mossegada) i disposeu-les en un plat per servir. I si voleu filar més prim, feu com els japonesos i procureu que la forma i el color del plat combinin bé amb el color de les porcions de maki sushi. El menjar és una cosa que també "entra" per la vista.