Majarete (Flam de coco veneçolà) - Maracaibo, Veneçuela

  • Programa: Karakia
  • Cuiner: Gleysi Garcia Adrianza, l'Hospitalet de Llobregat
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • 1 coco gros
  • 1 tassa grossa de farina de blat de moro
  • 1 bloc de papelón o panela (sucre de canya)
  • 1 canó de canyella
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

Buideu l'aigua del coco fent-hi un forat amb la punta d'un ganivet. Reserveu l'aigua. Un cop buit, llanceu-lo a terra per trencar-ne la closca. També el podeu trencar a cops de martell. Trossegeu-lo i esbandiu els trossos de coco perquè no hi quedi cap pèl de la closca.
Reserveu uns quants trossos de coco, que els heu de tallar ben menuts, i amb la resta prepareu la llet de coco.
Trossegeu la panela o papelón tallant el bloc de sucre amb un ganivet, com si el volguéssiu ratllar. Si és un bloc gros, utilitzeu-ne només la meitat. Si és un bloc petit, ratlleu-lo tot.
Per preparar la llet de coco, poseu uns quants trossos de coco al got de la batedora (que no arribi a la meitat) i afegiu-hi aigua tèbia fins que el coco quedi ben cobert (ompliu uns dos terços de la mida del got de la batedora). Tritureu-lo ben fi i coleu-ho dins una olla, prement bé el coco triturat del colador perquè deixi anar tot el líquid i el seu greix. Repetiu aquesta operació fins que no quedin bocins de coco.
Poseu l'olla amb la llet de coco al foc i afegiu-hi el papelón. Remeneu-ho amb una cullera de fusta perquè el sucre es desfaci i afegiu-hi la canyella i un pessic de sal. Deixeu que es vagi coent a foc lent, remenant-ho sovint, perquè la llet agafi el gust de la canyella i el papelón.
Abans que arrenqui el bull, retireu el canó de canyella i afegiu-hi, de mica en mica, la farina de blat de moro. No pareu de remenar-ho perquè no s'hi facin grumolls. Si veieu que s'hi fan grumolls, canvieu la cullera per unes varetes i no pareu de remenar.
Afegiu-hi els trossets de coco que teniu reservats i continueu remenant-ho fins que la consistència segui força densa. Aboqueu aquesta crema en un motlle i deixeu-ho refredar a temperatura ambient abans de posar-ho una bona estona a la nevera.
 
Nota:
Dels tres "ulls" que té el coco, sempre n'hi ha un que és molt fàcil de foradar per poder-ne treure l'aigua. Tocant el coco amb els dits, segur que el trobeu.
També podeu posar unes quantes làmines de coco a la base del motllo i, després, abocar-hi la crema. Quan ho desemmotlleu us quedaran a part de sobre i el blanc del coco ressaltarà del color amarronat d'aquest flam.