Magdalenes amb crema de llimona

INGREDIENTS

  • Per a les magdalenes:

  • 3 ous de pagès
  • 130 g de sucre
  • 200 g de farina
  • 10 g de llevat
  • 1 llimona sense encerar, només la pela ratllada ben fina
  • 20 g de mel
  • 4 cullerades soperes de llet
  • 200 g de mantega fosa i refredada
  • un grapat de gerds
  • sucre de llustre per empolsar

    Per a la crema de llimona:

  • 1 llimona sense encerar, només la pela ratllada ben fina i el suc
  • un pessic de sal
  • 40 g de sucre
  • 45 g de mantega
  • 2 rovells d'ou de pagès 

PREPARACIÓ

  1. Batem els ous amb el sucre fins que quedi una barreja de color clar i espumosa. Posem la farina i el llevat en un altre bol i hi afegim la pela de llimona.
  2. Barregem la mel i la llet amb la mantega refredada, i després ho afegim als ous. Hi incorporem la farina en dues vegades. Ho tapem i ho deixem reposar a la nevera durant unes hores, o tota la nit.
  3. Mentrestant, fem la crema de llimona. Posem la pela ratllada i el suc de llimona, la sal, el sucre i la mantega en un cassó petit i ho escalfem a foc lent fins que el sucre i la mantega s'hagin fos. Ho traiem del foc.
  4. Batem els rovells d'ou en un bol, els fiquem al cassó i els batem enèrgicament. Abaixem el foc del cassó i anem batent fins que la crema s'espesseixi. No podem parar de batre, ja que els ous es prendrien (si la crema arrenca el bull, s'ha de treure del foc). Un cop s'espesseixi la crema i deixi anar una o dues bombolles, la traurem del foc i l'abocarem en un bol passant-la per un colador. Col·loquem paper de plàstic en contacte directe amb la crema i la deixem en fred com a mínim una hora, o preferiblement tota la nit.
  5. Quan estiguem a punt per enfornar, escalfem el forn a 190°. Recobrim amb mantega i farina una placa amb dotze motlles de magdalenes en forma de petxina. Aboquem la crema de llimona en una mànega de pastisseria amb el broc petit i puntegut i la deixem a la nevera.
  6. Posem una cullerada de massa en cada motlle de magdalena i hi enfonsem un gerd.
  7. Ho coem durant cinc minuts i ho deixem a dins del forn apagat durant un minut més (les magdalenes formaran la seva cúspide característica).
  8. Tot seguit posem el forn a 160° i ho coem durant cinc minuts més. Posem les magdalenes sobre una graella i les hi deixem uns minuts fins que siguin prou fredes per agafar-les. Mentrestant, rentem i eixuguem els motlles i repetim el mateix procés amb la resta de la massa.
  9. Mentre es cou la segona remesa, posem el broc de la mànega al capdamunt de cada magdalena cuita i premem per ficar-hi l'equivalent a una culleradeta de crema de llimona. Fem el mateix amb la segona remesa, empolsem les magdalenes amb sucre de llustre i les servim tot seguit.