Lletons de xai

Xai
  • Programa: Cuines
  • Cuiner: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys de 30 minuts

INGREDIENTS

  • 750 g de lletons de xai (nets)

    un manat de cebes tendres

    1 pebrot vermell

    una copa de vi ranci

    una mitjana de cervesa

    mitja copa de vinagre blanc

    2 tomàquets pebrot

    2 grans d'all vermell

    1 fulla de llorer fresc

    5 tiges de cerfull

    pebre negre en gra

    20 g de sal grossa marina

    un bulb de fonoll

    60 g de panela

    6 raves

    sal de Maldon

    oli d'oliva verge extra

    1 l d'aigua mineral

PREPARACIÓ

Submergim els lletons nets en una barreja d'aigua mineral i sal grossa, durant una hora.

Tallem a la juliana el fonoll, la ceba (mantenint la part verda), els raves i el pebrot. Enrossim totes aquestes verdures molt ràpid, perquè no perdin força amb un raig d'oli, un parell de grans d'all, boletes de pebre negre  i fulles de llorer.

Immediatament hi tirem la cervesa i el vinagre i deixem que faci xup-xup durant 5 minuts. Després el deixem reposar amb una mica de cerfull.   

Tallem els 2 tomàquets pebrot a daus. Amanim els tomàquets tallats amb força oli i cerfull.

Netegem els lletons i en una paella amb un bon raig d'oli,  els saltem (tallats de la mida d'una mossegada i molt eixugats perquè no ens esquitxi). Ho tapem. Quan estan mig cuits, hi afegim la panela ben repartida, els anem tombant i ho tornem a tapar fins que s'acabin de coure.

Barregem els lletons cuits amb les verdures. També hi aboquem el tomàquet amb l'oli i el cerfull.

Quan tot està ben barrejat, ho deixem reposar de 2 a 6 hores.

Ho acabem servim amb sal de Maldon per sobre.